Protest al românilor de la Londra, în fața sediului televiziunii Channel 4

Câteva sute de români stabiliți în Marea Britanie protestau duminică la Londra, în fața sediului postului TV Channel 4, nemulțumiți de modul în care jurnaliștii acestei televiziuni au prezentat comunitatea românească.

Este o reacție la un controversat documentar de televiziune, al cărui prim episod a fost difuzat deja, informează Radio România Actualități.

„Protestul tăcerii” a fost convocat pe Facebook, după difuzarea la începutul săptămânii a unui prim episod al documentarului intitulat ‘Romanians are coming’ (Sosesc românii).

Comunitatea românească este nemulțumită că producătorii documentarului au ales să prezinte poveștile a trei români stabiliți în Marea Britanie și care trăiesc la limita sărăciei, fără un loc de muncă stabil, fără a se integra și care reprezintă cazuri izolate.

Ministerul român al Afacerilor Externe a subliniat, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că primul episod din reportajul difuzat pe 17 februarie de canalul tv Channel 4 despre românii din Marea Britanie nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din această țară, ilustrând doar un segment social redus ca număr.

În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, la instrucțiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, „exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conținutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunității de români din Marea Britanie”, anunță MAE.

Și membri ai comunității românești din Regatul Unit și-au exprimat nemulțumirea față de documentarul britanic, scriindu-le producătorilor și postându-și opiniile pe bloguri în limba engleză.