Adi Cristi
Adi Cristi

DILEMA ȘI BÂLBÂIALA PREȘEDINTELUI

Adi Cristi

Adi Cristi

Klaus Iohannis își dorește să se schimbe sistemul. Calea pe are o agreează președintele României, pentru înfăptuirea acestui deziderat, este schimbarea conținutului, a oamenilor din sistem, din toate funcțiile și instituțiile lui. La Președinție, la Parlament, la Guvern. Peste tot să se schimbe oamenii, inclusiv pe scena politică a țării. O astfel de strategie este, într-adevăr, una fundamentală, decisivă și aproape imposibil de înfăptuit în acest timp pe care îl reclamă președintele, ”cât mai repede, chiar și mâine ar fi bine”. Ca să se întâmple așa ceva ai nevoie de puteri miraculoase, ceea ce te-ar transforma în supraom. Nici măcar Traian Băsescu nu a reușit așa ceva, fără ca să mai vorbim acum de profesorul de fizică Klaus Iohannis. Eu cred că o astfel de dorință, datorată unor îngrijorări, pe fond corecte și necesare, este practic imposibilă de realizat în timp util, dar și pentru atingerea scopului reclamat. De fapt, sistemul nu este virusat doar de oameni, cât mai ales de construcția sa, de lipsa sa de randament pentru interesul național, el fiind construit doar pentru a sluji exclusiv Puterea și nicidecum țara.

Klaus Iohannis începe să vorbească doar ca să se audă, doar ca să nu lipsească de la ora declarațiilor prezidențiale, declarații care, trebuie să recunoaștem, încep să îl mențină pe piața evenimentelor.

Președintele tăcut, începe să devin președintele vorbăreț, chiar dacă dicția îl păstrează în postura silabisitorului. Omul care nu numai că silabisește cuvinte, cât mai ales idei. Vrea și el să intre în joc, pe această scenă din ce în ce mai însângerată, în plin măcel cu PNL sub ghilotina DNA. Se pare că nevoia de a-și scoate partidul din corzi l-a făcut să încerce o deturnare a atenției poporului său înspre fărădelegile pe care Justiția le va contabiliza în curtea PSD (sic!) O afirmație pe cât de aventuroasă, pe atât de nedreaptă, în primul rând cu statutul său asumat de președinte al tuturor românilor, de președinte fără culoare politică, pregătit să medieze eventualele neînțelegeri apărute între puterile statului sau între instituțiile sale.

Acest prim derapaj nu ar trebui încurajat, ar trebui bruscat imediat, astfel încât reacția lui Klaus Iohannis să fie similară cu acel gest reflex ce-ți duce degetul în gură, atunci când te-ai fript la flacăra de la chibrit sau de la lumânare.

Cu cât președintele actual va fi pe drept cuvânt neutru, imparțial, va sta cu prerogativele constituționale deasupra capului, asemenea unei ghilotine.

Marea problemă a lui Klaus Iohannis este PNL, aripa PDL, parte care astăzi este chemată aproape incorpore în fața procurorilor DNA, pentru a da cu subsemnatul, astfel încât să fie descâlcite marile dosare de corupție Microsoft și EADS. O astfel de concentrare asupra lui Vasile Blaga, șeful său de campanie electorală (oare banii de la PDL de pe timpul guvernărilor Boc fără număr nu au ajuns și pe la Klaus Iohannis via Vasile Blaga?), dar și asupra multor altor lideri PDL, Adriean Videanu, Emil Boc, Roberta Anastase, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Gabriel Sandu, politicieni care astăzi încearcă să construiască noua imagine a Marelui PNL. O imagine pe care Klaus Iohannis încă nu o percepe. Încă se mai află montat la schema anti-PSD, reușind să vorbească gura fără el, asta pentru a-i oferi buna credință de vreo suspiciune gratuită.

Deocamdată aceasta îi este acordată cum se mai acordă un bonus celui care se află încă în regim de acomodare.

Klaus Iohannis visează frumos, sănătos și chiar curajos. Vrea să schimbe sistemul. Nu este suficientă doar această mutare. Mai trebui, în același timp cu noii actori de pe scena politică, să existe construit noul sistem, în arhitectura căruia și mai ales în funcționalul căruia să intre preocupările poporului, interesul național. Noul sistem nu poate fi sistemul vechi prin care Traian Băsescu și toți cei care l-au slujit au furat din țară ca disperații. Sistemul vechi a fost folosit și în direcția poliției politice, astfel încât adversarii lui Traian Băsescu să fie deferiți justiției, după ce SRI și SIE reușeau să strângă dovezi imbatabile care erau transmise mai apoi DNA, pentru ca procurorii de aici să aibă indicii serioase care să le permită începerea urmăririi penale chiar de a doua zi după ce Traian Băsescu dădea semnalul de la ora 18.30 la televiziunile de știri.

Klaus Iohannis se află astfel într-o mare dilemă, ce-i provoacă o mare bâlbâială.