CSAT: Sprijinul consecvent pentru Ucraina a marcat o deschidere fără precedent a Kievului față de cooperarea cu România

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au apreciat, în ședința de marți, că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanșarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităților de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România, transmite Administrația Prezidențială.

De altfel, pe pagina sa de Facebook, și președintele Klaus Iohannis a confirmat că, în cadrul CSAT, membrii Consiliului au evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui în regiune și că au fost reconfirmate angajamentele asumate de România în cadrul parteneriatelor strategice.

„După mai bine de o jumătate de secol de pace, în apropierea granițelor noastre sunt uciși oameni. Alții își părăsesc satele în căutarea unui refugiu. România se află la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a început anul trecut modificarea granițelor stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial. Avem tot interesul ca orice conflict din această parte a Europei să se rezolve pe cale pașnică”, afirmă Iohannis.

Totodată, în CSAT a fost luat în discuție stadiul proceselor de asociere politică și economică cu Uniunea Europeană și stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest.

„Membrii Consiliului au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO și UE în regiune va contribui, la momentul oportun, și la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest”, precizează Administrația Prezidențială.