Placă aniversară privind relațiile româno-israeliene, dezvelită la Șimleu Silvaniei

O placă aniversară ce se dorește a fi un simbol al relațiilor de continuitate dintre Statul Israel și România, respectiv dintre orașul Petach Tikva și Șimleu Silvaniei, a fost dezvelită miercuri în parcul central din localitatea sălăjeană, lângă arborele plantat acolo, în urmă cu doi ani, de ambasadorul israelian în țara noastră, Dan Ben-Eliezer.

Dezvelirea acestei plăci face parte din seria de activități educative derulate în perioada 4-7 martie, în cadrul unui proiect de înfrățire dintre cele două orașe din Israel și România, la festivitatea de miercuri fiind prezent, alături de autoritățile locale și membri ai comunității evreiești din Sălaj, un grup de elevi de la liceul Brener din Petach Tikva.

„Dezvelim această placă aniversară ca simbol al relațiilor de continuitate dintre Statul Israel și România, dintre orașul Petach Tikva și Șimleu Silvaniei. Au onoarea să dezvelească această placă primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, și reprezentanta Primăriei Petach Tikva, Revital Shapira”, a declarat la momentul festiv din parcul central al orașului Daniel Stejeran, director al Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Placa a fost amplasată în apropierea unui copac, plantat în cursul lunii ianuarie 2013, de ambasadorul Statului Israel în România, Dan Ben-Eliezer, împreună cu primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcas.

„Acest copac, simbol al păcii și fraternității, a fost plantat cu ocazia vizitei la Șimleu Silvaniei a Excelenței Sale, domnul Dan Ben-Eliezer, ambasador al Statului Israel în România, în cadrul demersului de înfrățire dintre orașele Petach Tikva, Israel, și Șimleu Silvaniei, România, ca reflexie a bunei colaborări dintre Statul Israel și România”, este mesajul gravat pe placă, în limbile celor două țări.

Activitățile din cursul zilei de miercuri de la Șimleu Silvaniei se vor încheia cu o petrecere tematica desfășurată cu ocazia sărbătorii iudaice „Purim”, petrecere ce va avea loc la Sinagoga din localitate.