Ministrul de finanțe german nu exclude ‘o ieșire dezordonată’ a Greciei din zona euro

Ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a declarat că ‘nu poate să excludă o ieșire dezordonată’ a Greciei din zona euro, în cazul în care Atena nu ajunge la un acord cu creditorii săi internaționali, informează vineri AFP.

Întrebat de televiziunea publică austriacă ORF cu privire la posibilitatea unui ‘Grexident’, o ieșire dezordonată a Greciei din zona euro, Schauble a declarat joi seara: ‘Nu putem exclude aceasta’.

‘În măsura în care doar Grecia are responsabilitatea, posibilitatea de a decide ceea ce se întâmplă, și cum noi nu știm exact ceea ce fac responsabilii greci, nu putem exclude aceasta’ (o ieșire dezordonată a Greciei), a declarat ministrul german, menținându-se pe o poziție fermă față de Atena.

‘Europa este gata să ajute Grecia, însă Grecia trebuie să se lase ajutată’, a subliniat Wolfgang Schauble.

Joi seara, la forum organizat la Viena, ministrul de finanțe austriac, Hans Jorg Schelling, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea unei ieșiri precipitate a Greciei din zona euro, estimând că lipsa de experiență a noilor lideri greci ‘crește riscul unui posibil accident’.

Luând parte la acest forum, Schauble a subliniat că, în opinia sa, ‘Grecia nu este câtuși de puțin un caz disperat’.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, care l-a primit vineri dimineața, la Bruxelles, pe premierul grec Alexis Tsipras, pentru noi discuții, a ‘exclus total un eșec’ în acest dosar, deplângând în același timp lipsa de ‘progres’.