Președintele Vanuatu: Schimbările climatice „au contribuit” la puterea devastatoare a ciclonului Pam

Președintele Vanuatu, Baldwin Lonsdale, a estimat luni că schimbările climatice „au contribuit” la puterea devastatoare a ciclonului Pam, care a distrus sate întregi în acest arhipelag din Pacificul de Sud și a făcut „șase morți și peste 30 de răniți” în capitala Port Vila, informează AFP.

El s-a exprimat la o televiziune australiană chiar înainte de a pleca din Sendai, în nord-estul Japoniei, unde participa la o conferință a ONU asupra prevenirii dezastrelor naturale.

El urma să se îmbarce spre Tokyo de unde va lua un zbor către Sydney și de acolo se va întoarce în țara sa, a declarat presei un purtător de cuvânt al ONU, Denis McClean.

Președintele s-a declarat „dezolat că trebuie să părăsească reuniunea, dar este corect și oportun să se întoarcă acasă”, potrivit aceleiași surse.

Printre altele, președintele a salutat răspunsul rapid al comunității internaționale, după apelul lansat sâmbătă la tribună în fața reprezentanților din 190 de țări.

La fața locului, amploarea catastrofei era încă foarte greu de evaluat la peste 48 de ore de la trecerea de Pam, ciclon de categoria 5 — cea mai ridicată — cu rafale de vânt ce au depășit 320 km/h.

Lonsdale a anunțat „șase morți confirmați și peste 30 de răniți doar la Port Vila”, dar autoritățile, care au declarat starea de urgență sâmbătă, se tem de un bilanț mai ridicat.

ONU la rândul său a evocat moartea neconfirmată a 44 de persoane în acest arhipelag cu 80 de insule, una dintre cele mai sărace țări din lume, unde au început să aterizeze avioane militare străine încărcate cu alimente și material de salvare.