Uniunea Europeană numește un nou emisar pentru Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană l-a numit luni pe italianul Fernando Gentilini în funcția de emisar pentru Orientul Mijlociu (OM), post vacant de la începutul lui 2014, în speranța că va contribui la relansarea procesului de pace dintre Israel și palestinieni, informează AFP.

Fernando Gentilini va ocupa această funcție, creată în 1996 după semnarea acordurilor de la Oslo, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

‘Ne gândim cum să resuscităm Cvartetul’, a declarat Mogherini, în timp ce ONU, UE, SUA și Rusia speră să obțină reluarea negocierilor de pace dintre Israel și palestinieni.

În această perspectivă, europenii ‘urmăresc cu atenție ce se va întâmpla în timpul alegerilor’ care au loc marți în Israel, a spus Mogherini, potrivit căreia aceste alegeri ‘vor fi un factor-cheie’.

Predecesoarea lui Mogherini, Catherine Ashton, a suprimat postul de emisar pentru OM în ianuarie 2014, pentru a centraliza demersurile UE sub tutela sa de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, în pofida opoziției din partea mai multor state membre.

Gentilini este director pentru Europa de Vest, Balcanii vestici și Turcia în cadrul serviciului diplomatic al UE. Numirea sa în noua funcție mai trebuie să fie aprobată oficial de cele 28 de state membre ale UE.

Mogherini a dat de asemenea de înțeles că rolul fostului premier britanic Tony Blair în calitate de emisar al Cvartetului ar putea fi modificat, după cum a raportat Financial Times. ‘Am discutat despre viitorul Cvartetului. Responsabilitatea lui Blair este de a se concentra asupra dezvoltării economice (a teritoriilor palestiniene) și la ora actuala aceasta nu este problema centrală, ci relansarea procesului de pace’, a spus Mogherini.