Adi Cristi
Adi Cristi

LAȚUL SE STRÂNGE

Adi Cristi

Adi Cristi

Toți, dar absolut toți, au devenit în ultimul timp mari specialiști într-ale vieții politice dâmbovițene. Actorii care folosesc scena publică doresc să fie nu numai luați în seamă, dar să și fie recunoscuți ca deținători ai adevărului absolut. Ei și numai ei sunt în stare să rezolve aceste amănunte sensibile, care ne dau frisoane, care fac Europa să se îngrijoreze, mai mult chiar decât prăbușirea avionului german deasupra Franței, mai ales că procurorii au descoperit, în urma analizei cutiilor negre, că acest accident a fost unul provocat de copilot, fără ca acesta să aibă vreo legătură cu o posibilă grupare teroristă. A omorât 150 de oameni de capul lui, afectat la cerebel și la neuronul depresiilor.

Tot ca o afecțiune personală vine zbaterea de azi a lui Traian Băsescu, cel care a căzut pur și simplu în gol, de la înălțimea funcției sale supreme în stat (cum îi plăcea lui să se localizeze pe când a fost președintele României), acum când se descoperă ajuns în prăpastia întrebărilor dictate de procuror: ”Domnule Traian Băsescu, vă rog să mărturisiți despre sursa banilor pe care i-ați folosit în campania prezidențială din 2009?”

Aici e aici. Din acest punct începe să fie scrisă o nouă pagină de istorie, de această dată vorbim despre capitolele ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Atât Elena Udrea și lotul Bica, precum și cei care vor urma de acum înainte, vine să rezulte din modul în care sistemul a rămas să funcționeze după ce noul sistem a fost pus în practic, o dată cu modificările într-o anume direcție a codurilor fiscale și de procedură fiscală.

Traian Băsescu încă mai dă indicații, încă mai are păreri, încă se mai arată a fi disponibil pentru cei care au nevoie de experiența lui.

Cred că declarația pe care s-ar putea să o dea în fața procurorilor îl va separa de restul lumii pe cel care a fost timp de un deceniu nu ”cel mai iubit fiu al poporului”, ci mai ales ”cel mai urât fiu al poporului”. Vorbim nu despre o urâțenie fizică, ci despre acel sentiment care te copleșește moralmente.

Această strigătură falsificată, îndreptată  împotriva celor care astăzi gestionează puterea în țară, te trezește în situația gestionării unei incredibile sete de răzbunare, asortată cu efortul fiecăruia de a-și aduce o contribuție personală față de societatea în care trăiește sub formă de plus valoare. Cine nu reușește să producă plus valoare, acela nu numai că nu are nici o contribuție semnificativă față de comunitatea în care trăiește, dar nu poate să facă în siguranță următorul pas înainte. Este ca și cum ai încerca să susţii că fundația clădirii de lângă tine ar putea fi folosită și pentru mărețele tale realizări, despre care nu ai habar ce-ar putea fi. Nu putem neglija realitatea dură și sângerândă, în care suntem nevoiți să trăim, să vorbim, să construim, astfel încât să reușim, în cele din urmă, să ieșim la liman sau să vedem cu ochii noștri acea luminiță de la capătul tunelului, pe care încă de pe vremea primului ministru Victor Ponta o tot așteptăm, o tot căutăm cum se mai caută acul în carul cu fân.

Haloimisul existent acum în țara aceasta brăzdată adânc de zgomotul zăngănitului de cătușe, nu face altceva decât să înăsprească învălmășeala, să sporească deziluziile și dezamăgirile, lipindu-ne cu tâmpla de zid, dar nu pentru a asculta ce se întâmplă dincolo, ci pur și simplu pentru a ne primi pedeapsa. Care pedeapsă? Nu mai contează, așa cum nu mai contează cine pe cine arestează, cine pe cine judecă, cine pe cine condamnă. Avem șansa de a ne descoperii în postura unei țări de delicvenți, a unui popor de delatori, a unor mari cantități de delațiuni care stau la baza arestărilor preventive. Nu mai contează pe cine arestăm, nu mai contează ce a făcut inculpatul, nu mai contează decât un răspuns pe care toți îl așteaptă deopotrivă: Când va fi arestat și Traian Băsescu?

Gurile rele și spurcate” încearcă să ne liniștească, în ceea ce privește valul acesta interminabil de încătușări diurne, spunându-ne că pentru a fi încătușat și Traian Băsescu sunt necesare aceste preparative. Darius Vâlcov a mai făcut și el un denunț, de această dată împotriva lui Vasile Blaga și a lui Traian Băsescu. Că a mai spus cineva despre traseul banilor negri din campania prezidențială din 2009, nu cred că ar trebui să ne entuziasmeze, decât acum, când acest denunț a fost semnat de Darius Vâlcov, cel care, din vremea în care purta pantaloni scurți, era cunoscut de Traian Băsescu. Lațul se strânge cu încă o grosime de gât pregătit spânzurătorii.