Acordul nuclear: Riadul, îngrijorat pentru securitatea regiunii

Guvernul saudit s-a exprimat luni în favoarea unui acord final asupra programului nuclear iranian care să întărească securitatea în Orientul Mijlociu și a invitat Teheranul să respecte principiile bunei vecinătăți și neamestecului în treburile altor state, scrie AFP.

Într-un comunicat dat publicității la finalul reuniunii sale săptămânale prezidate de regele Salman bin Abdulaziz, consiliul de miniștri și-a exprimat „speranța că se va ajunge la un acord final cu caracter obligatoriu care va duce la consolidarea securității și a stabilității în regiune și în lume”.

Cabinetul a reluat poziția exprimată de suveranul saudit în cursul unei discuții telefonice avute joi cu președintele american, Barack Obama, la scurt timp după anunțul unui acord cadru între Iran, rivalul regional al regatului saudit, și marile puteri din grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania).

Acest pre-acord reprezintă o etapă fundamentală pe drumul spre un acord acord final, încheiat cel mai târziu la 30 iunie, ce are ca obiectiv rezolvarea dosarului iranian care afectează de peste un deceniu relațiile dintre Teheran și comunitatea internațională.

Cabinetul a cerut Iranului, fără să îl numească, „să respecte principiile bunei vecinătăți și neamestecului în treburile interne ale țărilor arabe”, potrivit agenției oficiale Spa.

Arabia Saudită, alături de majoritatea țărilor de la Golful Persic, privește cu neîncredere Iranul, temându-se în special ca această țară să nu încurajeze, prin controversatul său program, proliferarea nucleară în regiune.

În plus, Riadul acuză Teheranul că îi sprijină pe rebelii șiiți houthis din Yemen împotriva cărora a lansat pe 26 martie o campanie de lovituri aeriene.

De asemenea, Republica Islamică este acuzată de Arabia Saudită că încearcă să își extindă influența în țări Orientul Mijlociu, printre care Irak, Siria și mai ales Liban.