Adi Cristi
Adi Cristi

UNDE DAI ȘI CINE CRAPĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

După cei 321 de parlamentari corupți, care au îndrăznit să se revolte împotriva șefului statului din 2009, votând suspendarea sa, în vederea demiterii, iată că locul acestora, în ”analizele și atacurile furibunde ale lui Traian Băsescu, este luat de ”ofițerii sub acoperire din justiție, personaje care viciază profund și la comandă actul de justiție, ne lasă să înțelegem fostul președinte jucător.  „O altă problemă a sistemului e legată de foştii ofiţeri acoperiţi dintre judecători și procurori. Până în 2004, serviciile au considerat, ca de altfel și acei judecători și acei procurori, că pot să încalce Constituţia din 1991. Ei, aceşti oameni, de teama faptului să nu se afle că au încălcat Constituţia din 1991, sunt şantajabili”. Ceea ce nu se spune până la capăt ține de quid prodest. Același îngrijorat de serviciu al mileniului III ar trebui să dezvăluie și în slujba cui lucrează acești acoperiți, căci, dacă sunt ofițeri, fie ei și acoperiți, răspund la comanda cuiva. Cine este acel cineva? Cine a fost acel cineva în timpul celor zece ani de mandat băsescian? Evident că întrebările sunt retorice, chiar și numai pentru a fi formulate, pentru a fi auzite și de cel are începe astăzi să se întrebe, să descopere cu ochii victimei, ceea ce a produs sistemul creat de el, pe când nimeni nu-l întreba nimic, pe când doar el era cel care pedepsea în stânga și în dreapta.

Traian Băsescu simte că va fi chemat în fața Justiției, să dea socoteală pentru ceea ce nu a putut să dea socoteală din cauza imunității sale totale. Ar fi putut să o facă în 2009, dar zbaterea sa animalică, de animal hăituit, l-a făcut să atace nemilos, în toate direcțiile, reușind să-și învingă adversarii, paralizându-i,fără drept de reacție. Mircea Geoană, contracandidatul său de atunci, cel care ieșise pentru o noapte câștigător, încă mai sare din somn, strigând în mijlocul bucuriei: ”Mihaela, dragostea mea!” De fapt, ar fi de interes legitim să se rememoreze ceea ce s-a întâmplat în acea noapte, cum de Traian Băsescu a fost reinventat câștigător, la scorul pe care el îl precizase la televizor, Antena 3, cu un sfert de oră înainte ca urnele să se închidă. Astăzi, Traian Băsescu se simte la fel de mult încolțit. De data aceasta nu mai are nici o ieșire înspre imunitatea prezidențială. Situația în sine poate fi comparabilă cu momentul petrecut pe terasa fostului sediu central al CC, loc de unde Nicolae Ceaușescu încerca să-și găsească salvarea din fața mulțimii, din ce în ce mai agitate, mai agresive.

Știe că dacă va reuși să-și distrugă sistemul creat de el, aruncându-l în aer, pur și simplu, printr-o serie de atacuri bine țintite asupra celor pe care el i-a numit în funcții și care apar compromiși, doar dacă el va vorbi, salvarea sa va fi implicită.

Situația devine deja și mai complicată, atâta timp cât judecătorii nu se mulțumesc a fi doar spectatori, intrând în arenă, prin Uniunea Națională a Judecătorilor din România care începe să pună presiune pe CSM și pe SRI.

”În scrisoarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii îşi arată îngrijorarea faţă de afirmaţiile fostului preşedinte că ar exista ofiţeri acoperiţi. Totodată, ei cer lămuriri de la Serviciul Român de Informaţii cu privire la afirmaţiile unui director SRI care a spus că instituţia la care lucrează urmăreşte dosarele până la decizia definitivă”.

Se pare că scânteia a fost aprinsă într-o direcție pe care Traian Băsescu nu a luat-o în calcul, atâta timp cât simte cum începe să-i ardă turul pantalonilor.

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, profund îngrijorată faţă de recentele declaraţii publice potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, precum şi că instanţele de judecată au devenit ,,câmp tactic” al serviciilor de informaţii, a solicitat CSM, garantul independenţei justiţiei, să verifice dacă toţi procurorii şi judecătorii respectă interdicţia de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informaţii, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiţie.

De asemenea, Uniunea Judecătorilor a solicitat CSM să ceară clarificări şi Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, pentru a verifica dacă în justiţie există ofiţeri acoperiţi”.

În fața unei astfel de cereri nimeni nu mai poate să țină ochii închiși, urechile acoperite, astfel încât gurile se vor descleșta.

Unde dai și cine crapă ar putea fi ultima uimire a lui Traian Băsescu înainte de a se încolona în spatele victimelor pe care regimul său de teroare le-a produs timp de un deceniu.