Manevre NATO – Baltops-2015 – din 5 până în 20 iunie în Marea Baltică

imageResize (25)Manevre navale cu numele de cod Baltops-2015 au început vineri în partea de sud a Mării Baltice cu participarea a 17 țări membre și partenere ale Alianței Nord-Atlantice, urmând să se încheie la 20 iunie, potrivit L’Expression.

49 de nave de război din 15 state membre NATO urmau să înceapă exerciții militare la Gdynia, în Polonia. Cel mai mare număr de nave — nouă — aparține marinei poloneze, coorganizatoarea acestor aplicații navale din Marea Baltică.

Peste 5.000 de militari sunt implicați în aceste manevre, a indicat căpitanul polonez, Przemyslaw Plonecki, într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni.

În general, aplicațiile includ trei faze: exerciții terestre, manevre maritime în Marea Baltică și faza finală la Köln, în Germania.

În plus față de nave, exercițiilor li se vor alătura 40 de avioane militare, inclusiv bombardiere strategice B-52.

Manevrele implică, de asemenea, debarcarea a 700 de soldați pe poligonul situat în apropiere de stațiunea poloneză Ustka.

Aceste aplicații, care se desfășoară din 1971, au loc în cadrul programului de cooperare militară al NATO ‘Parteneriat pentru pace’ în partea de sud a Mării Baltice, în apropiere de coastele Suediei, Danemarcei și Poloniei.

La actuala ediție Baltop-2015 participă Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, Canada, Estonia, Letonia, Lituania, Franța, Georgia, Germania, Olanda, Polonia, Turcia, Statele Unite și Marea Britanie.