Opozanta din Myanmar Aung San Suu Kyi, primită de președintele chinez Xi Jinping

Liderul opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, deținătoare a Premiului Nobel pentru Pace, a fost primită joi, la Beijing, de președintele chinez Xi Jinping, în cea de-a doua zi a vizitei pe care o întreprinde până duminică la invitația Partidului Comunist chinez, transmit DPA și AFP, preluând o știre a agenției oficiale Xinhua.

Aceasta nu a oferit însă niciun detaliu cu privire la întrevedere.

Miercuri, Aung San Suu Kyi s-a întâlnit cu Wang Jiarui, șeful departamentului internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist, cu care a avut ‘un schimb de opinii asupra relațiilor dintre cele două părți’, a informat Xinhua.

Discuțiile între Partidul Comunist chinez și Liga Națională pentru Democrație, condusă de Suu Kyi, arată că Beijingul ‘este pregătit să discute cu orice partide politice atât timp cât acestea sunt dispuse să promoveze dezvoltarea pe baze sănătoase a relațiilor cu China’, a transmis agenția chineză.

Vizita laureatei Nobel marchează o cotitură majoră în relațiile dintre China și Myanmar. Ea intervine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative din Myanmar și într-un moment de tensiuni crescute cu Beijingul, cel mai mare partener comercial al țării. Luptele dintre rebelii kokang și trupele guvernamentale în nord-estul Myanmar s-au întins în ultimele luni peste granița cu China, unde mai mulți civili au fost uciși în provincia Yunnan.