Adi Cristi
Adi Cristi

GOLANI ȘI CURVE

Adi Cristi

Adi Cristi

Golani și curve, aceștia sunt (în viziunea mârlănească a celui care niciodată nu s-a simțit confortabil într-o haină de ministru, Ioan Rus) cei care trimit banii, câștigați în țările Uniunii Europene, acasă. Copiii și nevestele lor nu fac altceva, în viziunea clujeanului, decât să golănească și să preacurvească. Stupefiantă și greu de explicat această afirmație a fostului ministru al Transporturilor, demnitarul care se poate lăuda cu terminarea proiectului de autostrăzi și drumuri rapide din România, evident doar desenate pe hârtie, sub forma unui master plan, este adevărat, agreat de comisia de specialitate a Comisiei Europene. În realitate, Ioan Rus nu a construit nici măcar un kilometru de autostradă în timpul mandatului său.

Aroganța acestui ministru bâhlit într-o acută lipsă de performanțe, în orașul lui Gheorghe Funar și a lui Emil Boc, i-a jucat în cele din urmă această festă, greu de ignorat. A lovit în zona în care PSD s-a arătat a fi foarte sensibil, acolo unde alegerile din noiembrie 2014 au reținut a fi veriga slabă a social-democraților, românii din Europa. Românii plecați la lucru, este adevărat, din voință proprie, dar mânați de lipsa de alternative pe care Româna ar fi trebuit să le ofere, în încercările de a găsi un loc de muncă, în care ei să reușească să fie respectați și plătiți în conformitate cu efortul depus. Nimeni nu s-a dus în străinătate, departe de familie, de prea mult bine, ci, din contra, au plecat fiind alungați de nevoi, de grijile plătirii unor rate la bănci sau pur și simplu pentru că ceea ce reușeau să câștige în țară nu le ajungea nici măcar să supraviețuiască. Indiferent de ce ne spune Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, chiar și în zilele acestea, românul trebuie să fie pregătit să lucreze pentru stat, pentru a-și plăti dările la stat, astfel încât, atunci când trage linia constată că din banii rămași sub nici un fel nu poate fi creionat un scenariu de viață aflată la limita de subzistență.

Românii de dincolo de granițele țării nu sunt făuritorii golanilor și curvelor rămași în țară, atâta timp cât banii lor, pe care îi trimit în țară, contează esențial la echilibrarea Bugetului de Stat, ei reprezentând de la 6% la 1,5% din PIB. Criza economică, care a zguduit Europa după anii 2009, a avut efecte semnificative, reducând drastic sumele de bani trimise în țară, ceea ce a făcut vizibilă această influență directă pe care ”căpșunarii” au avut-o la susținerea Bugetului de Stat al țării.

Și, după gafa impardonabilă de la alegerile prezidențiale, atunci când guvernanții nu au găsit calea prin care să reușească să acorde dreptul la vot tuturor românilor aflați în afara granițelor țării, iată că, în ajunul votării moțiunii de cenzură, formulat de opoziție, exact pe tema dreptului la vot a românilor care lucrează în afara țării, sare Ioan Rus și ”dă cu mucii în fasole”, spurcându-i pe cei care au de suferit primii de pe urma acestui sacrificiu asumat, care încearcă astfel să acopere neajunsurile și impotențele guvernanților din ultimii 25 de ani. Nici un guvern nu a reușit să respecte prevederea constituţională care precizează că România este un stat social, având obligații directe în asigurarea unui nivel de trai, care să-i permită cetățeanului un trai decent. După 25 de ani de tot felul de guvernări, românii simt sărăcia într-o proporție constantă și covârșitoare, de aproape 80%!

Evident, după ce l-a luat gura pe dinainte, după ce a rostit cea ce nici măcar nu ar fi trebuit gândit, Ioan Rus și-a înaintat demisia, iar Victor Ponta nu avea cum să nu i-o accepte, chiar dacă a doua zi urma votul pentru moțiunea de  cenzură.

Sacrificarea lui Ioan Rus devine astfel scuzabil, ce poate fi încadrat fără nici o emoție în rândul gesturilor care trebuiau să fie făcute pentru a detensiona o situație de-a dreptul inflamată, în câteva ore de la difuzarea nefericitei declarații referitoare la banii pe care românii îi trimit acasă: ”de banii ăștia copii se fac golani acasă și nevasta curvă”.  Aceasta este fraza care l-a costat funcția pe Iona Rus și care a dat liber la Ministrul Transporturilor. Cine va urma? Care va fi noul ministru la Transporturi? Ce-i mai așteaptă pe români? Cine îi va mai jigni pe cei care încearcă să acopere găurile neputinței, incompetenței sau chiar a prostiei unor aleși nimeriți conjunctural în posturi cheie, cum a făcut-o Ioan Rus?

Să fim, într-adevăr, un popor blestemat să avem parte numai de ofuscați și vanitoși, activați imediat ce ajung să simtă cum îi furnică puterea printre degetele cu care țin pixul în mână, atunci când decid să împartă banii?

Cred că lecția dată de Ioan Rus ne-a adus mult mai aproape de rolul pe care societatea civilă ar trebui să și-l asume, inclusiv în cadrul CSM, acolo unde reprezentanții noștri tac chitic, ca și cum nu s-ar întâmpla ceva deosebit în cursul mandatului lor!

Deșteptarea! Există peste tot câte un Ioan Rus care ne dă de înțeles că suntem ori golani, ori curve sau și una și alta.