Austria: Orașul Graz în doliu, după ce trei persoane au fost ucise și alte 34 rănite de un dezechilibrat mintal

Clipboard01Orașul austriac Graz (sud-est), al doilea ca mărime din țară, este în doliu, după ce trei persoane au fost ucise sâmbătă și alte 34 rănite de un dezechilibrat mintal care a intrat în mulțime cu mare viteză cu mașina sa 4×4, relatează luni AFP. Potrivit Parchetului din Graz, bărbatul, în vârstă de 26 de ani, a fost interogat duminică după-amiază. Prezentând simptome de ”psihoză”, el n-a putut fi audiat anterior. În cursul primului său interogatoriu, el a fost foarte ”evaziv” în răspunsuri. Plasat în detenție, bărbatul urmează să fie prezentat luni în fața unui judecător, a precizat un purtător de cuvânt al Parchetului, Christian Kroschl.

Individul este acuzat că a doborât la pământ intenționat zeci de trecători în centrul pietonal al orașului sâmbătă la amiază, după care s-a predat poliției. Incidentul a provocat consternare în întreaga țară.

Trei persoane, printre care un copil de patru ani, au murit pe loc și alte trei erau în continuare duminică seara în stare ”critică”, dar ”stabilă”. Poliția a exclus imediat sâmbătă orice mobil terorist, estimând că este vorba de fapta unui individ izolat, ”dereglat mintal”. Ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner s-a deplasat duminică la locul dramei. Dna Mikl-Letner a depus trei trandafiri albi în locul unde au murit cele trei persoane. ”Rana cu greu se va cicatriza. Este nevoie de timp. Este de neconceput ceea ce s-a întâmplat. Nu există nici o scuză”, a declarat dna Mikl-Leitner. Un panou mare pe care scrie ”Graz în doliu” a fost ridicat în principala piață a orașului, în timp ce la locul tragediei au fost depuse flori și jucării din pluș și au fost aprinse lumânări. Mai multe mii de persoane au participat sâmbătă seara la un priveghi. Primele elemente ale anchetei arată că individul, tată a doi copii și de profesie șofer de camion, era cunoscut pentru ”actele sale de violență”, care au dus la expulzarea lui de la domiciliul familial la sfârșitul lunii mai. Potrivit unor martori, bărbatul a intrat cu mașina sa cu o viteză de peste 100 km/h pe una dintre principalele artere pietonale, Herrengasse. În periplul său ucigaș a doborât pietoni pe trotuare și a rănit cu cuțitul un cuplu. Cele trei persoane decedate sunt un copil de patru ani, o tânără de 24 de ani și un bărbat de 28 de ani. Sâmbătă, președintele țării, Heinz Fischer, s-a declarat ”profund șocat” de dramă, la fel și numeroși responsabili politici. Tragedia s-a produs în timp ce orașul era în sărbătoare cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1 al Austriei, care s-a disputat în weekend nu departe de Graz, la Spielberg.