Studiul de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău a fost prezentat la Ministerul Economiei

gaze_gazoduct__46787654_06740000Primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău au fost prezentate în cadrul unui atelier de lucru, organizat de Ministerul Economiei. Elaborarea studiului se preconizează să fie finalizată pînă la sfîrşitul anului 2015 cu semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează MOLDPRES.
”În condițiile geopolitice și regionale de astăzi gazoductul Ungheni-Chișinău devine un proiect de o importanță strategică pentru economia națională. Pornind de la acest deziderat, vreau să vă asigur că Ministerul Economiei va contribui activ la implementarea tuturor acțiunilor legate de realizarea acestui proiect”, a declarat viceministrul Economiei Valeriu Triboi.
Serviciul de presă al Ministerului Economiei precizează că în cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele preliminare privind impactul social și de mediu, care este o componentă importantă a studiului de fezabilitate. Părțile au convenit să accelereze finalizarea studiului de fezabilitate și lansarea lucrărilor de construcție, așa încît proiectul să fie finalizat pînă la sfîrșitul anului 2017.La eveniment au participat reprezentanți ai BERD, BEI, ambasadelor Suediei și României, precum și ai Comisiei Europene.Pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chișinău cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri sînt necesare investiții de 70-100 de milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocate de Uniunea Europeană. O parte din bani vor veni sub formă de credite, în special de la instituţiile finanţatoare ale Uniunii – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. Legea Bugetului de Stat pentru 2015 prevede 300 de milioane de lei pentru „Construcția conductei de transport de gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chișinău”. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decît consumul actual al Republicii Moldova.Livrările de gaze din România prin conducta Iași-Ungheni au început la 4 martie. În anul 2015 Republica Moldova va importa un milion de metri cubi de gaze, ce va asigura peste 10 300 de consumatori din raionul Ungheni și o parte din raionul Nisporeni.