Adi Cristi
Adi Cristi

SĂ FIM GĂSIȚI LA NOI ACASĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

Mai avem de trecut un ”hop de caniculă”, după care ne vom mai răcori, chiar și numai cu gândul că iarna aceasta ar putea să fie la fel de dură ca vara, pregătindu-ne de temperaturile negative care ne vor face să ne dorim 40 grade la umbră. Dar, s-ar putea să ne amăgim cu astfel de gânduri, știind că de fapt trăim într-o țară în care nici măcar pe vreme nu te mai poți baza, nici măcar pe trecerea dintr-un anotimp în altul nu mai poți conta. O astfel de amestecătură vine să ne confirme că trăim vremuri bezmetice, că nimic și nimeni nu mai poate fi așteptat la portiță, la data când vremea ar trebui să se schimbe, conform calendarului. Totul este cu josul în sus, pentru a ne exprima eufemistic, într-o lume în care nimic din ce este normal nu mai contează, nu mai are căutare, nu mai ține paginile întâi ale ziarelor. Doar imposibilul, senzaționalul ieftin, care moare imediat după rostire, continuă să facă jocurile în viața de zi cu zi. Sentimentul de a ne pricepe la toate, de a fi experți, de a avea ”ultimul cuvânt” și acela decisiv, încă ne copleșește, încă ne dă fiori, încă ne salvează din anonimat. Cel puțin unul față de celălalt.

Avem, în ultimul timp, talentul de a acorda vremea cu evenimentele. De regulă, evenimentele politice sunt invitate să cânte în același cor cu cele meteorologice. La vreme de caniculă, de exemplu, și viața politică este caniculară.

Anul viitor va fi an electoral, cu două rânduri de alegeri, an în care se va decide încotro vom merge în următorii patru ani, până în 2020.  Atât la locale, cât și la generale, electoratul  va redeveni personajul principal al mesajelor politicienilor intrați în cursa electorală.

Când vorbim despre candidații care vor intra în arena politică trebuie să mai ținem cont de răspunsurile pe care ni le vor da instanţele de judecată. Chiar dacă legea nu prevede, partidele politice au dorit să pară mai catolice de cât Papa și au anulat de facto prezumția de nevinovăție a membrilor de partid, care au și funcții de răspundere, obligându-i pe aceștia să se suspende din funcțiile politice, dacă s-a început urmărirea penală în cazul lor. Această decizie creează grave probleme de lot, atâta timp cât partidele se trezesc peste noapte că nu mai dețin personaje cu notorietate, care să fie prezentate electoratului pentru a fi aleși. Unii spun că DNA a intrat în spațiul politic, făcând jocurile unora împotriva altora, devenind el însuși actor politic. Eu nu cred, chiar și numai pentru că nu sunt probe directe care să susțină această bănuială legitimă, cu atât mai mult cu cât, dacă ar fi să analizăm derapajele puterii judecătoreşti din ultima vreme, în zona infracționalului, am fi tentați să credem că această absurditate este posibilă.

În luna septembrie vom intra pe ultima sută de metri a pregătirilor gândurilor spre alegerile locale de la începutul lui iunie 2016. O mare parte din municipiile reședință de județ și din județele țării sunt puse în situația de a ”inventa” noi candidați, atâta timp cât notorii ”au probleme cu justiția” . Astfel, în municipiile Constanța (Radu Mazăre ar fi câştigat, probabil, fără emoţii, primăria CONSTANŢA, dacă ar mai fi candidat. S-a retras din primărie însă, are viaţă grea cu DNA, iar partidul nu pare să-l mai îndrăgească), Pitești (primarul suspendat Tudor Pendiuc îşi poate lua adio de la câştigarea unui nou mandat. Pesedistul care s-a bucurat de 6 mandate la primărie e acuzat de fapte de corupţie. Oraşul e cunoscut însă drept un fief al PSD. Aşa că aceştia au prima şansă la alegerile locale din 2016), Bacău (Romeo Stavarache şi-ar mai dori să privească oraşul din fotoliul de primar, dar e imposibil. După câteva luni petrecute în spatele gratiilor, liberalii nu sunt convinşi că vor să-l mai arunce în lupta electorală de anul viitor), Buzău (Actualul primar, Constantin Boşcodeală a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare. Deci, să vrea şi tot nu ar mai putea candida. Nici liberalii nu ştiu cum să facă mai bine pentru buzoieni. Istoria nu e de partea lor, după ce un fost lider de filială, George Scutaru, e urmărit penal, sub control judiciar), Brașov (edilul George Scripcaru a fost pus sub acuzare şi control judiciar, de către DNA), Iași (nu e sigură o candidatură nouă a lui Gheorghe Nichita. Greul cu probleme amoroase din PSD s-a ales şi cu acuzaţii grele din partea Justiţiei. PNL miza pe baronul deja suspendat al judeţului, Cristian Adomniţei, dar şi acesta a fost luat în vizorul anticorupţiei). În general primarii aleși în 2012 sunt puși în situația de a sta, cel puțin o tură, pe tușe sau de a-și asuma pe cont propriu această luptă.

La conducerea consiliilor județene se observă aceeași secetă de candidați cu notorietate, atâta timp cât, cei care au câștigat fotoliile prezidențiale în 2012, sub stindardul USL sunt astăzi la rândul lor anchetați, sau chiar condamnați deja. Vorbim despre Mircea Cosma (Ploiești), Horea Uioreanu (Cluj), Aristotel Căncescu (Brașov), Cristian Adomniței (Iași). Pentru președinții de consilii județene, din 2016 se va reveni la alegerea președintelui de către consilierii județeni, deci nu va mai fi o confruntare ”față în față” cu alegătorul, astfel încât un consilier județean, ales pe listele unui partid, poate deveni președintele CJ dacă reușește să adune o majoritate politică în interiorul consiliului județean.

Această realitate dură și greu de contrat va declanșa cu siguranță analize dintre cele mai spectaculoase, scenarii pe măsură, dar și soluții imposibil de acceptat. Nu trebuie să uităm în ce fel de țară trăim, pentru a fi găsiți, cel puțin, la noi acasă.