Criza din Grecia a crescut vânzările de brânză feta în Marea Britanie

Un antreprenor grec din Londra care furnizează produse alimentare precum brânză feta sau măsline către marile supermarketuri britanice susține că în urma crizei din Grecia a crescut interesul consumatorilor britanici pentru produsele alimentare tradiționale grecești, informează un articol din The Telegraph.

Panos Manuelides, fondatorul firmei Odysea, precizează că brânzeturile tradiționale grecești se bucură de o relansare, în pofida problemelor din Grecia care îngreunează sarcina companiilor care vor să exporte produse grecești. ‘Pe măsură ce oamenii s-au familiarizat cu bucătăria noastră vor mai multe varietăți de brânzeturi grecești, precum Mastello și Kefalotyri’, a declarat Panos Manuelides.

Odysea, firmă care a fost înființată în 1991 și care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 12 milioane de lire sterline, a început recent să furnizeze brânză pentru lanțul de supermarketuri Kefalotyri iar Manuelides a adăugat că restaurantele au început să comande cantități mai mari de brânză Mastello, pe măsură ce alimentele grecești devin din ce în ce mai populare.

Cu toate acestea, potrivit lui Panos Manuelides, criza din Grecia a provocat probleme pentru mulți furnizori greci care nu mai pot să-și livreze produsele către Marea Britanie. În cea mai gravă perioadă a crizei aceștia nu puteau să facă plăți peste hotare, ceea ce le-a deteriorat relațiile cu clienți străini. ‘Micile companii grecești se chinuie să-și livreze produsele peste hotare. Prețurile la transport vor crește dacă lucrurile nu vor fi rezolvate rapid’, a subliniat Manuelides.

Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistență internațională, cel de-al treilea. Cu toate acestea, alegerile anticipate de la mijlocul acestei luni ar putea crea noi incertitudini economice. În absența unui guvern există riscul ca Fondul Monetar Internațional să se retragă complet din programul de asistență, ceea ce ar provoca noi dificultăți Greciei.