Breaking News

Exportatorii de grâu din Occident nu pot concura cu statele baltice și regiunea Mării Negre

grauPrincipalii exportatorii de grâu din Uniunea Europeană au probleme în a obține contracte de vânzări din cauza rivalilor mai ieftini din statele baltice și regiunea Mării Negre, însă recenta scădere a prețurilor de către comercianții francezi ar putea să ajute la creșterea vânzărilor, au declarat joi pentru Reuters o serie de traderi.

‘Lituania și Letonia au avut recoltă bună în vara aceasta și oferă cantități mari la export la prețuri foarte mici. De asemenea, Rusia, Ucraina și Kazahstan ar urma să exporte împreună o cantitate de grâu mai mare cu aproape trei milioane de tone față de sezonul trecut și cred că această cifră va duce la diminuarea exporturilor UE’, a declarat un trader german.

Miercuri, la Bursa de la Paris cotațiile futures la grâu au atins un nou minim în condițiile în care prețurile scăzute rezultate în urma licitației organizate de Algeria au scos în evidență concurența acerbă pe piețele de export. Franța, cel mai mare exportator de grâu din UE, a început să fie concurat de statele baltice și pe piețele sale tradiționale de export cum este Algeria.

‘Pentru moment, începând din iulie și până în septembrie, țările din regiunea Mării Negre domină vânzările la export urmate de grâul din statele baltice începând de la mijlocul lui septembrie și până în noiembrie. Noi suntem la coadă’, a declarat un trader francez.

În încercarea de a câștiga un contract la licitația organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, traderii francezi au redus semnificativ prețul.

‘Euro este factorul cheie. Dacă vom reveni la 1,09—1,10 dolari pentru un euro de la 1,11-1,12 dolari pentru un euro atunci vom pierde imediat șase dolari pe tonă, ceea ce este semnificativ în termeni de competitivitate’, a declarat Andrée Defois, analist la Strategie Grains.

Germania, al doilea mare exportator de grâu din UE, suferă și ea de pe urma concurenței statelor baltice. Potrivit traderilor, grâul din Lituania și Letonia este oferit la vânzare cu un preț cu nouă euro mai mic decât cotația înregistrată la Bursa de la Paris. ‘Germania nu poate concura cu acest gen de competiție de preț și am putea fi nevoiți să așteptăm până când țările baltice vor vinde o parte din stocurile lor înainte de a vedea vânzări mari’, a declarat un trader german.

În ultimul său raport lunar, Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) și-a majorat estimările referitoare la recolta mondială de grâu din sezonul 2014/2015 cu 10 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste așteptări în Europa și regiunea Mării Negre. IGC estimează că producția mondială de grâu în actualul sezon va ajunge la 720 milioane de tone, la egalitate cu cea din ultimul sezon.