Șefa statului kosovar se oferă să primească 3.000 de refugiați sirieni

Șefa statului kosovar, Atifete Jahjaga, a cerut guvernului de la Pristina să accepte primirea a circa 3.000 de refugiați sirieni, relatează vineri Agenția de Presă a Macedoniei (MIA).

Potrivit președintei kosovare, refugiații ar putea fi cazați în bazele militare folosite mai înainte de către forța de pace KFOR.

Atifete Jahjaga a discutat cu ministrul kosovar al muncii, Arban Abrashi, și i-a cerut să examineze condițiile pentru acceptarea de refugiați sirieni în Kosovo.

Kosovo, cu o populație în mare măsură sunnită, s-a aflat în stare de război în 1999, când o intervenție NATO a expulzat forțele sârbe din provincie, care ulterior și-a proclamat independența.

Mulți kosovari și-au exprimat joi seara solidaritatea cu băiețelul sirian de trei ani găsit înecat pe o plajă din Turcia și a cărui fotografie a șocat lumea.

Potrivit MIA, se estimează că mai multe sute de kosovari au călătorit în Siria și s-au alăturat unor grupări islamiste precum Statul Islamic. La sfârșitul lui 2014, poliția kosovară a întreprins o amplă operațiune pentru anihilarea unor rețele ale SI de recrutare în Kosovo.