David Cameron: Regatul Unit este gata să primească 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat luni că țara sa este gata să primească 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani, relatează AFP și Reuters.

”Propunem ca Regatul Unit să primească până la 20.000 de refugiați”, a declarat liderul conservator într-un discurs rostit în Camera Comunelor.

”Acționând astfel, vom continua să arătăm lumii compasiunea extraordinară a acestei țări”, a adăugat Cameron, dând asigurări că Regatul Unit ”va avea un rol pe lângă ceilalți parteneri europeni”.

”Această problemă este în mod clar cea mai mare provocare cu care se confruntă în prezent țările din Europa”, a mai spus premierul britanic.

Marea Britanie a acceptat deja pe teritoriul său 216 sirieni într-un an și circa 4.000 de sirieni au obținut drept de azil în regat de la începerea, în 2011, a războiului civil care devastează țara lor.

Londra a ales să nu participe la un sistem de cote pentru preluarea de solicitanți de azil în Uniunea Europeană, în pofida cererilor presante din partea UE privind o repartiție mai echitabilă.

Peste patru milioane de sirieni și-au părăsit țara de la izbucnirea conflictului și un sfert de milion au fost uciși.