Diaconu (patronat): Avem nevoie de repornirea Oltchimului pentru că PVC-ul românesc este foarte cerut la export

Repornirea Oltchimului este necesară atât pentru economia noastră, cât și pentru export, în condițiile în care PVC-ul românesc este foarte cerut în special în Turcia și Grecia, a afirmat, marți, președintele Asociației Patronale a Prelucrătorilor de Mase Plastice din Romania (ASPAPLAST), Marcel Diaconu, la deschiderea Expo Plast.

„Avem nevoie de repornirea Oltchimului, atât noi cât și exportul românesc, pentru că PVC-ul românesc (policlorura de vinil — n. r.) este foarte cerut la export, mai ales în Turcia și Grecia, iar industria maselor plastice este prezentă în toate domeniile economiei”, a spus Diaconu.

Potrivit acestuia, în sectorul maselor plastice, s-au înregistrat creșteri anuale, chiar și în perioadele de criză.

„Industria maselor plastice a înregistrat, în 2014, o pondere de 6,88% din totalul industriei prelucrătoare, comparativ cu 5,14% în 2013, ajungându-se la o producție totală de 163 de kilotone. În sectorul ambalajelor merg 26% dintre produsele noastre, în domeniul automobilelor 22%, în domeniul electronicelor și electrotehnicelor — 15%, uz casnic — 13%, industria materialelor de construcții—12%’, a precizat acesta.

Expo Plast, singurul eveniment din România pentru industria de mase plastice, reunește 50 de companii din România, Egipt, Grecia, Turcia, Slovacia și Bulgaria. Expoziția ocupă o suprafață de peste 2.500 metri pătrați, prezentând noutățile și soluțiile unui domeniu marcat de tehnologizare, eficiență și competitivitate.

„Din păcate, în agricultură, folosirea maselor plastice este încă la un nivel scăzut, de numai 7% din totalul producției de mase plastice. În 2014, valoarea totală a comerțului internațional pentru masele plastice, cauciuc și articole din acestea a crescut până la 6,743 miliarde de euro’, a adăugat președintele Asociației Patronale a Prelucrătorilor de Mase Plastice din Romania.

Exporturile de mase plastice, cauciuc și articole din acestea au fost, în 2014, de 2,496 miliarde euro, în timp ce importurile au atins 4,247 miliarde euro.

„Producția de mase plastice crește an de an. Din păcate, am întrerupt aprovizionarea, adică înseamnă că facem prelucrare activă. Aducem materie primă din alte părți, semifabricate, și le prelucrăm aici, ceea ce, evident, nu este satisfăcător din punct de vedere al valorii pe care noi o includem în aceste activități”, a punctat, la rândul său, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.

Peste 250 de companii românești și străine vor fi prezente la expozițiile Print & Sign, Gifts Show și Expo Plast care se vor desfășura la Romexpo, în perioada 8 — 11 septembrie 2015.

Programul de vizitare al evenimentelor este, în perioada 8 — 10 septembrie, între orele 10,00 — 18,00, iar în data de 11 septembrie, între orele 10,00 — 16,00.