ONU insistă pentru un ‘răspuns global’ la criza imigranților

Peter Sutherland, reprezentant special pentru migrație și dezvoltare al secretarului general al ONU, a insistat marți la Geneva asupra necesității unui ‘răspuns global’ al comunității internaționale în fața crizei refugiaților, transmite AFP.

„Trebuie să existe un răspuns european comun, care să fie un element al unui răspuns global”, a declarat el în fața presei.

La sfârșitul lunii august, secretarul general al ONU Ban Ki-moon făcuse apel la state să furnizeze ‘răspunsuri globale’ la criza imigranților, anunțând o reuniune pe acest subiect în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite la sfârșitul lunii septembrie.

Sutherland a cerut ca „statele să se angajeze să primească refugiați și să-și asume angajamente financiare”, o conferință internațională putând fi o formulă pentru a obține acest lucru, dar nu singura. El a reamintit că în trecut două crize migratorii majore, persoanele care au fugit pe mare din Vietnam și exodul ungurilor în 1956, au dus la organizarea unei astfel de conferințe.

El a mai indicat că fondul de ajutor pentru populația siriană al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), stabilit la 1,4 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro) pentru acest an, nu este acoperit de comunitatea internațională decât în proporție de 41%.

„PAM (Programul Alimentar Mondial) a fost nevoit să-și reducă ajutorul pentru 1,4 milioane de persoane, școlile susținute de UNICEF nu pot să primească mai mulți copii, Organizația Mondială a Sănătății este depășită de lipsa de finanțare”, a adăugat Sutherland.

El și-a exprimat regretul că unele țări refuză să primească refugiați, printre care „țări arabe vecine”, și a spus că numai cinci țări europene asigură 72% din primirile de refugiați care au ajuns în Europa, având drept „consecință o presiune politică ce va fi tot mai dificilă” pentru aceste state.

„Este nevoie de persoane calificate pe acest continent în regresiune (Europa)” din cauza scăderii natalității, a spus Sutherland, indicând că „acest lucru este valabil și în alte regiune ale lumii, de exemplu în Japonia”.

Sutherland s-a pronunțat astfel în favoarea unui ‘sistem unic’ pentru a defini cu ‘umanitate’ cine poate fi considerat un refugiat și a criticat faptul că acest lucru se realizează în prezent la nivel național, cu criterii diferite de la o țară la alta.