Tulcea: Planul de management al Deltei Dunării a primit toate cele 13 avize necesare pentru adoptare

 

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) speră ca Guvernul să aprobe în ședința de săptămâna viitoare Planul de management al Rezervației, document esențial pentru activitățile din Delta Dunării.

‘Ultimele discuții pe marginea Planului de management al Rezervației au fost purtate la Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice pe chestiuni de interpretare juridică și de tarife percepute de Administrație. Au fost comentarii la care am dat deja răspunsuri și acum, după ce am obținut toate avizele din partea ministerelor, sperăm ca săptămâna viitoare să avem aprobat acest Plan de management prin hotărâre de Guvern’, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervației, Lucian Simion.

El a amintit că în urmă cu un an, atunci când a preluat conducerea ARBDD, Planul de management al Rezervației obținuse doar unul din cele 13 avize necesare pentru aprobarea documentului apreciat drept ‘Biblia Rezervației’.

‘Pot spune, Planul de management este chiar Biblia Rezervației. Este un document de 400 de pagini care ne va da posibilitatea unei analize mult mai atente a fiecărui capitol în raport cu realitatea zonei. Deocamdată, nu putem lua în discuție schimbarea unei zone strict protejate într-o zonă tampon, de exemplu. Mai mult, sunt cunoscute inadvertențele constatate în urma măsurătorilor topografice, suprapuneri de terenuri, iar pentru a ne lămuri trebuie să avem ce modifica. Odată aprobat acest Plan de management, putem pune toate lucrurile în ordine în Rezervație’, a menționat guvernatorul Simion.

Planul de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării cuprinde, potrivit sursei, toate activitățile care sunt permise în Rezervații, condițiile în care acestea se pot desfășura, împărțirea teritoriului în zone strict protejate, zone tampon și zone economice și modul de management al resurselor naturale.

Ultimul plan de management al Rezervației a fost aprobat de autoritățile naționale în urmă cu aproape 10 ani, valabilitatea acestuia fiind de cinci ani. În anul 2008, autoritățile tulcene de mediu au încercat să obțină aprobarea unui nou plan, însă acesta a avut doar acordul Consiliului științific al RBDD și al Ministerului Mediului.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Guvern s-a aflat și un punct privind aprobarea Planului de Management al Rezervației, însă acesta a fost amânat pentru o reuniune următoare.