Imensa tabără de refugiați din Sicilia, un model pentru UE sau un ghetou ?

În inima Siciliei, patrule înarmate păzesc una dintre cele mai mari tabere de refugiați din Europa, care a stârnit dezbateri intense asupra necesității unor asemenea centre supradimensionate pentru gestionarea sosirilor masive ale imigranților, relatează AFP într-un reportaj publicat vineri.

Amenajat pe facilitățile unei foste baze militare pierdute în mijlocul câmpurilor de portocali, centrul de la Mineo găzduiește în prezent peste 3.000 de refugiați, cifră ce a trecut uneori și de 4.000. ‘Este foarte greu să-i controlăm. (…) Centrul este practic un oraș în sine, iar acest lucru nu ajută la integrare’, afirmă Anna Aloisi, primarul orașului Mineo, aflat totuși la o distanță considerabilă de respectiva tabără. Localitatea ‘Mineo are 5.000 de locuitori, multe persoane vârstnice și puțini tineri. Iar sosirea acestor imigranți de culoare, toți tineri și care stau fără să facă nimic, sperie oamenii’, explică ea.

În spatele gardurilor cu sârmă ghimpată înalte de 3 metri, solicitanții de azil sunt împărțiți pe etnii și religii în 403 căsuțe vopsite în galben sau roz, dormind mai mulți în cameră pe saltele sau chiar direct pe podea.

Refugiații au dreptul să iasă din tabără și primesc fiecare, pe lângă cazare și masă, câte 2,5 euro pe zi ca bani de buzunar. Însă puțini dintre ei au acces la serviciile pe care statul italian ar trebui să le garanteze, respectiv cursuri de limba italiană, asistență juridică și medicală. Cât despre examinarea cererilor de azil, pot să treacă și doi ani până când află dacă pot rămâne în Italia.

În acest timp, refugiații stau degeaba. ‘Nu avem de lucru, nu facem nimic, stăm toată ziua pe câmp’, recunoaște un refugiat nigerian, care este totuși recunoscător că are în sfârșit ‘un loc unde să-și așeze capul’.

Însă în zona taberei înfloresc prostituția, traficul cu droguri și comerțul la negru. Refugiații ‘vând haine, alimente, țigări, cartele telefonice în bazarele împrăștiate în jurul centrului. Există chiar și un restaurant clandestin și un serviciu de taximetrie gestionat de imigranți’, afirmă Angela Lupo, consilier juridic la Centrul italian pentru refugiați (CIR). Totuși, directorul taberei susține că situația este sub control.

Dar uciderea brutală a unui cuplu de italieni de către un refugiat venit din statul african Coasta de Fildeș și găzduit în tabăra de la Mineo a provocat recent un val de proteste în Italia, țară ce s-a săturat să fie în prima linie a sosirii imigranților ilegali.

De asemenea, revelațiile că grupări infracționale s-au infiltrat în tabără au determinat guvernul condus de Matteo Renzi să reacționeze, un responsabil afirmând săptămâna această că a fost inițiată o anchetă și, dacă situația o va impune, tabăra va fi desființată.

Cât despre opinia localnicilor, aceștia au câte ceva de reproșat nu doar refugiaților, ci mai ales guvernului italian, pe care-l acuză că acordă prea multe facilități unor imigranți ajunși într-o țară unde rata șomajului în rândul tinerilor trece de 40%. Italienii remarcă faptul că guvenul ‘are grijă de imigranți, pentru ca aceștia să aibă o masă caldă și un acoperiș, în timp ce ei o duc rău’, explică primarul Anna Aloisi.

Totuși, mai multe state europene pledează pentru amenajarea în Italia și Grecia și a altor tabere similare, unde refugiații vor fi înregistrați, iar cei care îndeplinesc condițiile pentru a primi azil vor fi separați de imigranții economici, care trebuie repatriați în țările lor. Dar mulți susțin că structurile de dimensiuni reduse ar fi mai potrivite, întrucât ele ar permite o mai bună monitorizare a refugiaților și astfel ar putea crește gradul de acceptare și implicit de integrare a lor în comunitățile locale.