OMS lansează un apel la un răspuns public și sistematic la nevoile sanitare ale refugiaților

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat joi un apel la un răspuns ”public, regional, global și sistematic” la nevoile sanitare ale refugiaților, a declarat luni Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa al OMS, într-o conferință organizată la Vilnius, relatează France Presse.

”Întrucât refugiații și migranții se deplasează, coordonarea trebuie să fie consolidată la nivel internațional în regiunea europeană, ca și cu țările de origine și de tranzit”, a subliniat Jakab.

Potrivit acesteia, în prezent eforturile trebuie să se concentreze pe măsurile de sănătate publică, în special vaccinare și asistență de urgență în caz de traumatisme.

Numeroși refugiați și migranți, inclusiv copii și persoane în vârstă, suferă de deshidratare, hipotermie, răni ușoare sau au fost nevoiți să-și întrerupă tratamentele medicale, a indicat Santino Severoni, coordonator al OMS pentru sănătate publică și migrații.

OMS a subliniat, în comunicatul său publicat la finalul conferinței, că ”riscul de ajungere în Europa a unor agenți infecțioși rari și exotici (precum virusurile Ebola, Marburg și Lassa sau coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) prin intermediul refugiaților sau al migranților este extrem de slab”.