Slovacia va folosi toate mijloacele legale pentru a se opune cotelor obligatorii de refugiați

Slovacia va folosi toate mijloacele legale aflate la dispoziție pentru a se opune implementării deciziei Uniunii Europene de a le impune statelor membre cote obligatorii de solicitanți de azil, a anunțat miercuri premierul slovac Robert Fico, în parlamentul de la Bratislava, citat de Reuters.Fico a menționat că Slovacia nu va accepta vreo decizie adoptată cu o majoritate calificată. ”Nimeni nu ne va dicta ce să facem”, a subliniat șeful guvernului slovac.
Marți, Robert Fico a afirmat că Slovacia nu va sprijini niciodată cotele obligatorii pentru imigranți ca parte a răspunsului Uniunii Europene la criza refugiaților. Șeful guvernului slovac a afirmat totodată, ca răspuns la solicitarea Germaniei către UE de a lua în considerare presiuni financiare împotriva statelor reticente la preluarea părții lor de solicitanți de azil, că niciodată o țară nu a fost pedepsită pentru că a avut o opinie diferită.
O astfel de măsură ar însemna ‘sfârșitul Uniunii Europene’, a subliniat premierul slovac.
Miniștrii de interne din statele UE, reuniți luni seară la Bruxelles, nu au reușit să adopte noua propunere de redistribuire de urgență a 120.000 de refugiați între statele membre ale Uniunii Europene, prezentată pe 9 septembrie de Comisia Europeană. Propunerea face parte dintr-un plan în șapte puncte pentru soluționarea crizei refugiaților cu care se confruntă Europa. Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgență a refugiaților, prevede redistribuirea rapidă a 54.000 de refugiați aflați în Ungaria, 50.400 în Grecia și 15.500 în Italia. Slovacia ar fi urmat să preia 1.502 dintre cei 120.000 refugiați.