Elveția va primi 1.500 de solicitanți de azil în cadrul programului UE de redistribuire a refugiaților

Elveția va accepta în următorii doi ani până la 1.500 de solicitanți de azil înregistrați în Italia și Grecia în cadrul programului Uniunii Europene din iulie privind redistribuirea a 40.000 de refugiați, atât timp cât Regulamentul Dublin va fi respectat, a informat vineri guvernul elvețian, relatează Reuters și AFP.

Elveția neutră, care a acceptat doar o mică parte din migranții care se îndreaptă spre nord provenind din Orientul Mijlociu și Africa, s-a angajat de asemenea să crească la 70 de milioane de franci elvețieni (73,3 milioane de dolari) ajutorul alocat pentru persoanele afectate de criză din Siria, Irak și Cornul Africii.

‘Această acțiune este modestă, însă dacă toată lumea ar face la fel s-ar putea strânge sume semnificative. Noi lansăm un apel către comunitatea internațională, nu trebuie să așteptăm bugetul din 2016, trebuie să facem un efort suplimentar până la sfârșitul anului’, a declarat într-o conferință de presă ministrul afacerilor externe Didier Burkhalter.

Președintele Simonetta Sommaruga a declarat că autoritățile elvețiene nu se așteaptă la un val de migranți. al căror traseu a fost modificat ca urmare a măsurilor luate de alte țări. Ea a afirmat că poliția de frontieră s-a pregătit să-și intensifice controalele dacă va fi necesar. ‘Nu avem nevoie însă de controale la frontieră sistematice în acest moment’, a mai spus ea.