Egipt: Un nou guvern depune jurământul; mai mulți miniștri păstrați în posturile cheie

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a păstrat miniștrii de finanțe, de interne și al investițiilor în noul guvern care a depus jurământul sâmbătă, informează agenția de stat MENA, în contextul în care încearcă să reconstruiască o economie afectată de violențele provocate de militanții islamiști, relatează Reuters.

Președintele Sisi l-a numit pe fostul șef al companiei petroliere de stat, Tarek al-Mullah, ministru al petrolului, având drept sarcină să ușureze criza energetică prin care trece țara și să atragă mai multe investiții străine într-un sector strategic.

Tarek al-Mullah îi urmează în funcție lui Sherif Ismail, văzut drept unul dintre cei mai buni miniștri, care a devenit prim-ministru.

Noul guvern se confruntă cu mai multe provocări. Gruparea Statul Islamic, care controlează mari porțiuni din Irak și Siria, a obținut susținerea celui mai activ grup de militanți din Egipt, așa-numit Provincia Sinai.

Militanții și-au intensificat atacurile asupra militarilor și polițiștilor egipteni după ce armata l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist Mohamed Mursi în 2013, în urma unor proteste de masă împotriva sa. Sute de oameni au fost uciși în atacuri armate sau cu bombă ale islamiștilor, notează Reuters.

Egiptul face eforturi pentru a atrage investiții străine de amploare după anii de tulburări politice care au urmat revoltei din 2011 ce a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak, în condițiile în care reformele economice ale noului președinte Sisi au fost apreciate pe plan extern.