Aliații lui Tsipras consideră că Schulz se opune actualei coaliții pentru că Germania ar pierde contracte militare

Liderul partidului naționalist de dreapta Grecii Independenți, fostul ministru al apărării Panos Kamenos, a calificat luni drept ‘lipsă de respect’ afirmația președintelui Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care a spus că nu înțelege de ce partidul de stânga Syriza, câștigătorul alegerilor legislative de duminică, se va alia din nou la guvernare cu un partid ‘populist și de extremă dreapta’, transmite agenția EFE.

Într-un comunicat difuzat luni, Schulz este acuzat de partenerii la guvernare ai formațiunii Syriza de ‘ingerință’ în problemele interne ale Greciei, partidul Grecii Independenți considerând că poziția președintelui PE ar fi motivată de faptul că, prin prezența acestui partid la guvernare, companiile germane producătoare de armament nu mai pot beneficia în Grecia de contracte obținute pe baza unor comisioane.

‘Dincolo de insultele adresate poporului grec și Grecilor Independenți, Schulz trebuie să-și dea seama că nu are dreptul să califice ‘partid de extremă dreapta’ orice partid care nu acceptă comisioanele companiilor producătoare de armament care îl finanțează’, se mai menționează în comunicat, aluzie la scandalurile de corupție din anii trecuți, ce au relevat că oficiali greci au primit mită din partea unor societăți europene din sectorul apărării, inclusiv germane, pentru a încheia cu acestea contracte de achiziție de armament.

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Schulz a afirmat că nu poate înțelege decizia lui Alexis Tsipras, liderul Syriza, de a aduce înapoi la guvernare partidul Grecii Independenți, care a obținut la alegeri numai 3,69% din voturi. ‘L-am sunat (pe Tsipras) pentru a doua oară să-l întreb de ce continuă o coaliție cu acest partid ciudat, de extremă-dreapta”, a spus Martin Schulz. ‘Nu prea mi-a răspuns. Este foarte inteligent, mai ales la telefon. Mi-a spus lucruri care păreau convingătoare, însă care, în cele din urmă, în ochii mei sunt un pic bizare’, a mai spus președintele PE.

Schulz și-a manifestat opoziția față de această coaliție și după ce Syriza a câștigat precedentul scrutin, în luna ianuarie, când i-a recomandat lui Tsipras să se alieze cu formațiunea de centru To Potami.

În noul legislativ rezultat în urma alegerilor anticipate desfășurate duminică, din cele 300 de mandate de deputat Syriza va avea 145 și Grecii Independenți 10, cele două partide formând astfel o majoritate fragilă ce are cu 7 mandate mai puțin față de legislativul precedent.