Migrație / JAI: Președinția luxemburgheză nu crede în șansele propunerii inițiale a CE și va veni cu o variantă nouă

Ministrul afacerilor externe, imigrației și azilului din Luxemburg, Jean Asselborn, a declarat marți, înaintea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE dedicată crizei migrației, că propunerea inițială a Comisiei Europene (CE) privind introducerea de cote obligatorii pentru repartiția a 120.000 de refugiați nu va avea „foarte probabil multă greutate” și a dezvăluit că țara sa va veni cu o nouă propunere în cadrul discuțiilor, relatează AFP.

Negocierile între europeni privind o repartiție a refugiaților care vin cu zecile de mii sunt în curs ‘de zile și au avut loc și în această dimineață’, a declarat Jean Asselborn pentru postul de radio public german Deutschlandfunk. ‘Toate construcțiile posibile sunt în discuție’, a adăugat el. ‘Propunerea noastră ar trebui să se lipească’, a spus el, fără a furniza amănunte în acest sens.
Luxemburgul, care deține președinția semestrială a UE, încearcă să găsească un compromis pentru a evita un nou fiasco la reuniunea de marți, după un prim eșec săptămâna trecută, și în preziua summitului șefilor de stat și de guvern care urmează să aibă loc miercuri, la Bruxelles, pe această temă.
Propunerea ar viza, conform unor surse din cadrul președinției luxemburgheze, retragerea Ungariei de pe lista țărilor care ar urma să instaleze ‘hotspot’-uri, primele centre de înregistrare a migranților care ajung în UE. Țara, foarte recalcitrantă, ar urma în schimb să se angajeze să primească un anumit număr de refugiați, notează AFP.
În orice caz, Asselborn a estimat că propunerea inițială avansată de Comisia Europeană nu ar avea ‘foarte probabil multă greutate’ în discuțiile de marți.
Luxemburghezul a recunoscut că există un blocaj în acest sens cu anumite țări din est, în special Slovacia și Cehia. El și-a exprimat însă speranța că Polonia, ‘mare țară europeană’, va putea conduce ‘alte țări din Grupul de la Vișegrad spre mai multă solidaritate europeană’.
Subliniind necesitatea unui compromis care să convină tuturor, Asselborn a vorbit despre eventualitatea luării unei decizii cu majoritate calificată, posibilitate prevăzută de tratatele europene.
‘Dacă o soluție în unanimitate nu merge, nu este posibilă, avem tratatele și ne vom folosi de ele’, a spus ministrul luxemburghez.
Între timp, ministrul de interne leton, Rihards Kozlovskis, a declarat înainte de a pleca la Consiliul JAI de la Bruxelles că ‘discuțiile vor fi cu siguranță lungi, emoționale și dificile’, relatează DPA.