Grecia: Tsipras se angajează să aplice ‘rapid’ noul plan de ajutor convenit cu creditorii

Grecia trebuie să aplice ‘rapid’ ceea ce a convenit cu creditorii, UE și FMI, în acordul privind cel de al treilea plan de asistență financiară pentru țară, a declarat vineri prim-ministrul Alexis Tsipras cu prilejul primei ședințe de guvern din al doilea său mandat, relatează AFP.

‘Trebuie să aplicăm rapid ceea ce am convenit cu creditorii pentru a încheia prima evaluare a programului și să începem să discutăm reducerea datoriei’, a declarat Alexis Tsipras în fața miniștrilor săi, la patru zile după victoria sa în alegerile legislative, a doua în termen de opt luni.

Alexis Tsipras a insistat asupra necesității ‘de a restructura datoria pentru a deveni sustenabilă’ și pentru a reabilita ‘competitivitatea economiei’.

Cealaltă prioritate a guvernului este ‘recapitalizarea băncilor pentru a asigura lichiditățile’, a spus Tsipras.

Reales duminică în urma unei victorii detașate în fața adversarului său de dreapta Vangelis Meimarakis, dar fără a obține majoritatea absolută, Alexis Tsipras a format marți un guvern de coaliție cu partidul Grecii Independenți, împreună cu care a guvernat și în primul său mandat, între ianuarie și iulie.

Alexis Tsipras a semnat între timp la 13 iulie un acord cu creditorii referitor la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro pe trei ani, condiționat de continuarea politicii de austeritate și de creșterea taxelor.

‘Condiția pentru ca programul să reușească este să garantăm coeziunea socială’, a indicat Alexis Tsipras, subliniind că țara nu trebuie să se întoarcă la ‘impasul rețetelor neoliberale extreme’.

De asemenea, el s-a angajat să facă față ‘șomajului, care este la niveluri insuportabile pentru Europa’, cu o rată de 25,2% în iunie.