Adi Cristi
Adi Cristi

SACUL ȘI PETICUL

 

 

Adi Cristi

Adi Cristi

Nimic nu poate fi mai scârbos decât un strigăt de furie scos de un coleg de breaslă, fie că se numește Rareș Bogdan, fie că se numește Mihai Gâdea, chiar dacă între ei doi realizatori de emisiune nu se poate pune semnul egalității. Există această ipostază a ziaristului deformat, a profesionistului căzut în greșeala de a se abate grosolan de la prevederile codului deontologic al profesiei de jurnalist, transformându-se în cei mai feroci anchetori, pe lângă care anchetatorii sovietici devin mici copii.

Nimic nu poate motiva reacțiile agresive, viscerale ale celor care moderează emisiuni din categoria celor doi jurnaliști amintiți mai sus, la care sunt invitați oameni politici, transformați pe tot parcursul emisiunii în adevărate ținte mișcătoare.

Mai mult, Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV, depășește nu doar orice uzanță a bunului simț, cât mai ales și capitole întregi manualul de practicarea a meseriei de jurnalist.

Nu mă aflu în rândul simpatizanților liderului PSD Liviu Dragnea. Nu de puține ori am sancționat o serie de formule care mi s-au părut cel puțin ciudate în contextul demersurilor ce avea ca obiectiv binele poporului și care s-au dovedit a fi în final abateri grosolane de la acest deziderat. Mai mult, niciodată nu am agreat această postură a lupului moralist, interpretată atât de îndrăzneț de cel care încearcă să-și transforme o posibilă infracțiune în luptă politică ce a fost decontată prin victoria USL la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui, victorie rămasă nerecunoscută de cei care ar fi trebuit să o facă!

Dar, unul este comentariul la această inadvertență sesizată, dintr-un alt punct de vedere, și alta este atacul grobian, mârlănesc și greu de înregistrat în zona genurilor jurnalistice. Dacă ar fi fost Vadim Tudor, cu siguranță că, prins astfel cu ocaua mică, ar fi strigat că este vorba doar de un pamflet, iar dacă e pamflet atunci e voie să fii și vulgar, violent, mincinos, scârbavnic, cum mai preciza cândva cronicarul.

Invitatul dintr-o penibilă emisiune Jocuri de Putere, realizată de Rareș Bogdan, aduce o serie de injurii și acuzații la adresa lui Liviu Dragnea. Fără a verifica din cel puțin trei surse independente informațiile vehiculate de prezentatul denunțător al liderului PSD, Rareș Bogdan, la rândul său se lansează într-o serie de sudalme greu de imaginat din partea celui pe care meseria îl plasează în zona neutră.

” N-o să intru în demolarea unor atacuri la care mă aştept din cauza asocierii de fapte istorice, personaje şi conjuncturi asemănătoare, motiv pentru care îi reamintesc lui Liviu Dragnea că au mai căzut Roma, Constantinopolul, Imperiul Persan şi Regatul Maghiar etc. Deci destinul preţioasei sale făpturi cu şosete de prosop la sandale din obor e mai străveziu decât un molid căruia i-au zburat fulgii de groază aşteptând drujbele prietenilor lui „papa socru”.
Pot, însă, să remarc, cu amărăciune, că deşi românii au înjurat Armata Roşie cu pasiune, practicile staliniste sunt mai dragi copiilor Anei Pauker decât adevărul – un concept retrograd, burghez, chiar aristocratic in tărişoara noastră care încurcă socotelile politice.
Aseară, la „Jocuri de Putere”, un om a avut un curaj rar şi a dezvăluit cum a ajuns un judeţ la mâna unui asexuat al istoriei demnităţii, pe numele lui deconspirat Liviu. O istorie cu mită, cu minciună, cu ameninţări şi potlogării de care statele bananiere şi mafia calabreză s-ar ruşina şi ar cere reciclare în Teleorman. Ce făceau agenţii poliţiei sovietice când cineva avea curajul să denunţe mizeria? Dacă era femeie, era categorisită curvă beţivă, dacă era bărbat, era socotit, invariabil, nebun şi internat. Când nu erau seceraţi pe loc.
Neputând să-l radă de tot pe invitatul meu, îl scot nebun. Căci în istoria manipulării, decredibilizarea joacă un rol vital. Numai că, domnule Dragnea – şi dragi deontologi de mucava de la Hot…. şi Ziare…. care iniţial aţi considerat evenimentul din emisiunea mea valid, apoi deoarece aveţi pe pereţii de la Răsărit pozele şefilor voştri de la SIE, primii şi SRI, cei cu „punctcom” aţi tratat ulterior cu siktir – Armata e lungă băieţi si fete si comenzile pe unitate nici nu ştiţi de unde va vor veni…..si atunci vom rade.
Adevărul nu poate fi manipulat, deoarece în România, instituţiile au început să funcţioneze. Instituţiile au realizat că au un singur suveran: poporul român. Iar acest popor jumulit, minţit, manipulat ordinar cere dreptate. Şi o va primIi. Fiţi siguri. Fiecare va plăti. Tic-tac, domnule Dragnea! Tic-tac! Asta seara CONTINUAM împreuna demascarea, asta după ce vom vorbi putin, pentru a cata oara…, de mizeriile de la Loterie si de „politicianul playboy” si „dezvăluirile uriaşe” din ultimele 24 de ore prezentate cu lux de amănunte in urma cu aproape 6 luni (!!!!!!!!) la „Jocuri de putere”, celebrul denunţ al „omnilogicului Gabi Marin”.

L-am lăsat pe Rareș Bogdan să se îngroape singur în propriile cuvinte, cu funcție de lături, descalificându-se fără drept de apel. La așa ziarist așa și post de televiziune (Realitatea TV) care îl păstrează după principiul precum e sacul așa e și peticul.