Adi Cristi
Adi Cristi

INFRACTORII ȘI AMERICA

adicristi01Procurorii DNA pregătesc o nouă cerere de reținere și arestare pentru Elena Udrea. De această dată vor intra în scena anchetei ”băieții deștepți”, cei care realizau adevărate numere de iluzionism cu prețul energiei electrice. Să ne amintim de spusele în vreme ale lui Traian Băsescu, despre ”revolta” Elenei Udrea și intervențiile, surprinse în stenograme, ale lui Dorin Cocoș, cel care programa audiențele la Cotroceni ale oamenilor de afaceri estici.

Procurorii DNA au mai făcut un pas înspre Traian Băsescu, fără ca anturajul său să mai facă celebrul zid de partid, amintindu-i de îngrădirea masivă de la Palatul Cotroceni. Elena Udrea rămâne din ce în ce mai singură, din ce în ce mai îndepărtată de idolul ei politic, de marele bărbat cu care a reușit să trăiască pe picior mare sau, mai corect spus, pe tocuri mari, chiar foarte mari!

Reîntoarcerea procurorilor DNA la Udrea se vrea să fie un răspuns direct pe care Laura Codruța Kovesi a fost obligată să i-l dea Marei Blonde, care nu s-a astâmpărat și a făcut o plângere la CSM, acuzând de hărțuire DNA, înainte ca să iasă ceva concret din laboratoarele de luptă împotriva corupției ale direcției condusă de fosta ei prietenă de conjunctură L.C.K.

Se pare că, serviciile lucrează pentru ambele părți, mai cu seamă pentru partea oficială, dar nu pot fi trecute cu vederea, scurgerile de informații clasificate înspre cetățeanul Traian Băsescu. Ne aflăm într-un încrâncenat război, între cei care se simt datori față de președintele jucător și cei care vor să-și recupereze demnitatea terfelită de cel care nu a ezitat să le aducă aminte: ”aveți grijă domnilor procurori, eu v-am semnat numirile în funcții”.

De fapt, nu cred că Elena Udrea sau Traian Băsescu sunt de această dată țintele reale ale DNA. Cred că Liviu Dragnea a căzut în această capcană pregătită de specialiștii în comunicare din DNA, cei care au libertatea de a construi strategiile de abordare, nu numai ale fiecărui dosar în parte, cât mai ales ale temelor aflate în anchetă. Una dinte acestea, care le-a scăpat inițial printre degete, este cea care îl conține pe Victor Ponta. De această dată, viermele din cârlig a fost Elena Udrea, iar peștele care s-a lăsat prins a fost Liviu Dragnea, cel care a pus deja stăpânire pe PSD, umflându-se mai mult decât îl ține pielea și cei câțiva neuroni care încep să-l incomodeze.

De fapt, DNA a testat cu Elena Udrea cum se va vota în Parlamentul României această nouă cerere de ridicare a imunității deputatului Elena Udrea. Iată ce spune Liviu Dragnea:  ”Ceea ce am spus eu la congres nu au fost vorbe în vânt. În situaţii de genul acesta, nu avem niciun fel de ezitare. PSD va vota pentru ridicare imunităţii parlamentare”. Dar dacă cel căruia va trebui să-i fie ridicată imunitatea parlamentară nu va fi altul decât Victor Ponta, primul ministru al României? Liviu Dragnea nu face diferența, căzând în lațul pe care el singur și l-a așezat în jurul gâtului: „Nu cred că putem vota altfel. Am spus destul de limpede de a avea un comportament fără ezitare în problemele importante. Ori ne hotărâm să fim consecvenţi în ceea ce spunem şi să facem lucrurile pe care le spunem, ori o să revenim la stilul vechi de a face politică. Nu mai putem face compromisuri (…) Eu vă spun foarte clar. Nu avem de gând să facem excepţie pentru nimeni. Mai mult decât atât, am mai spus, de ce e nevoie de imunitate? Suntem câteva sute de oameni care avem imunitate faţă de restul milioanelor de români. Daca vreodată se va cere ridicarea imunităţii pentru mine, o să le cer eu colegilor să voteze, iar dacă nu, îmi dau demisia din Parlament”.

De fapt, acesta este răspunsul lansat în spațiul public, de care avea nevoie DNA. Cu siguranță că, nu peste multă vreme se va deschide un nou dosar pe numele lui Victor Ponta, care va fi acuzat de corupţie. Se va naște un denunțător, vor fi conturate câteva suspiciuni rezonabile, astfel încât oamenii lui Liviu Dragnea să voteze ridicarea imunității prietenului lor, Victor Ponta. Până când acesta va fi realitatea crudă dovedită, ea rezistă ca un posibil scenariu, fie el și fantezist.

Mai există o reacție rapidă a guvernanților și a majorității politice din Parlament, care ar strica ”jucăria DNA”, prin domesticirea legilor prin care procurorii DNA reușise să devină un stat în stat, o superputere, chiar dacă ei niciodată nu au fost asimilați puterii judecătorești, astfel încât, să aibă pretenția de a fi mai mult decât oferă legea principiului separării puterilor în stat. DNA a avut doar binecuvântarea ambasadorilor SUA la București, chiar și numai pentru că succesul acestei direcții se răsfrânge imediat asupra celui care cu gas tare nu prididește să ne dea indicații prețioase pe tema corupției și a principiului teoriei ”nimeni nu este mai presus de lege”. Nimeni, evident, în afară de câțiva, care, ca număr, nu au cum să conteze.