Filote: Comisia Europeană acționează pe trei paliere în problema refugiaților

FiloteȘeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat joi, la Cluj, că, în contextul în care s-a spus că Europa a acționat târziu în problema refugiaților, trebuie să se țină cont de faptul că instituțiile europene nu pot acționa în afara legilor care le guvernează. Prezentă la o conferință organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a cărei principală temă este cultura și multiculturalismul, Filote a vorbit despre foarte actuala problemă a refugiaților și despre valorile, dar și mecanismele prin care acționează Comisia Europeană pentru a rezolva situațiile generate în ultimele luni.
‘S-a spus despre răspunsul Europei — lumea când vorbește de Europa vorbește de fapt, foarte des, de instituțiile UE — că a fost lent și întârziat. Pe de o parte este adevărat că a fost întârziat pentru că, dacă și un singur om a apucat să moară la granițele Uniunii Europene, atunci răspunsul a venit prea târziu.
În același timp trebuie să ne amintim că suntem o Uniune Europeană bazată pe legi și că putem face ceea ce legea ne permite și când spun asta mă refer la instituția pe care o reprezint eu, la Comisia Europeană. Noi avem un mandat care ne spune de unde și până unde avem voie să acționăm.
Acolo unde noi nu putem acționa, intervin statele membre, acolo unde noi nu putem acționa și statele membre nu sunt gata să vină trebuie să venim noi cu o nouă legislație, să ne oferim baza legală pentru a acționa sau mai bine zis să cere statelor membre să ne ofere această bază legală’, a spus Filote.
Aceasta a explicat mecanismul de acționare, pe trei paliere, al Comisiei Europene. Unul, în țările de origine, la sursă, acolo unde este problema, unde prin acțiuni diplomatice dar și prin finanțări se încearcă asigurarea unei stabilități care să dea populației locale o șansă la supraviețuire. Un al doilea palier pe care se acționează este cel al țărilor din afara Europei care au primit deja milioane de refugiați.
‘Pentru că în UE au intrat anul acesta 180.000 de refugiați dar noi vorbim de milioane de refugiați care deja au și părăsit țările și sunt undeva pe drum către UE și lucrăm foarte intens cu țări precum Turcia, Liban, Balcanii de Vest pentru a ne asigura că acum, când vine iarna, acești refugiați rămân în tabere de refugiați în aceste țări și nu trec în UE și pentru asta bineînțeles că trebuie să sprijinim aceste țări’, a spus Filote.
Al treilea palier se referă la susținerea țărilor de graniță din Uniunea Europeană, care sunt cele care se confruntă cu cele mai mari probleme în această criză a refugiaților.
Angela Filote a mai vorbit și despre faptul că se încearcă rezolvarea cât mai clară și mai eficientă a separării refugiaților economici de ceilalți refugiați.
‘Imigranții economici în momentul de față vor fi toți trimiși înapoi, refugiații, conform dreptului european, vor beneficia de protecție și sigur că atunci când vorbim de ceea ce facem în UE ajungem la acea valoare, la acel principiu al solidarității, combinat cu responsabilitate.
Nu putem să lăsăm țările de graniță, care sunt principalele ținte ale acestor valuri migratorii să facă față singure acestei presiuni. (…) Aceasta este Europa pe care ne-o dorim, este o Europă care nu se uită, în momentul în care procesează dosarele refugiaților, la culoarea pielii lor, la religia lor, la apartenența lor politică. Avem suficiente dovezi ale eșecului european atunci când a încercat să facă asta în trecut și nu vrem să repetăm asta’, a mai spus Filote.
Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România a participat joi la conferința internațională „European culture 2015”, organizată de facultatea de Studii Europenea UBB.