Polonia, reprezentată de premierul ceh la Summitul UE privind migrația din Malta

Polonia-UEPolonia nu va fi reprezentată la summitul UE privind migrația care va avea loc joi în Malta nici de președintele Andrzej Duda, nici de premierul în exercițiu Ewa Kopacz, ci de prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka, a precizat marți seară șefa guvernului de la Varșovia, potrivit AFP. Această situație inedită este cauzată de comunicarea deficitară dintre președinție și guvernul în exercițiu, care reprezintă două tabere politice opuse, după alegerile legislative câștigate de Partidul Lege și Justiție (PiS, conservator), apropiat de Andrzej Duda.
„I-am adresat o scrisoare domnului Sobotka, iar el va reprezenta interesele noastre la summitul din Malta”, a declarat Ewa Kopacz la postul privat de știri TVN24.
Potrivit presei poloneze, se pare că serviciile administrației prezidențiale au uitat de acest summit sau nu au fost informate la timp. Președintele polonez a convocat pentru joi o ședință a parlamentului în cursul căreia guvernul în exercițiu va demisiona și va fi însărcinat cu asigurarea interimatului. Conform tradiției, președintele Poloniei trebuie să asiste la această procedură.
Au existat acuzații reciproce de lipsă de informații dinspre cele două tabere politice adverse, precum și intenții de amânare a acestei ședințe sau de devansare a orei de începere pentru a-i permite Ewei Kopacz să ajungă totuși în Malta. Cele două părți nu au ajuns însă la un acord.
În privința refugiaților, poziția guvernului liberal în exercițiu de la Varșovia și cea a executivului conservator care îi succede sunt diametral opuse. În timp ce liberalii au acceptat ca Polonia să primească un anumit număr de refugiați, liderul Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, s-a declarat ferm împotriva intrării refugiaților în țara sa, propunând în schimb un ajutor financiar pentru statele în care aceștia se află.
Cele două părți au insistat totuși ferm asupra refuzului unui sistem permanent de cote propus de Comisia Europeană și susținut de Germania, asupra protecției frontierelor europene și asupra unei stricte separări între refugiații solicitanți de azil și imigranții economici.