Președintele ceh susține că jihadiștii profită de criza migratorie

milos_zeman-kosovo-occidentPreședintele ceh Milos Zeman i-a acuzat marți pe jihadiști că utilizează criza migratorie drept acoperire pentru a se infiltra în Uniunea Europeană, relatează AFP. ‘Este naiv să credem că nu există nicio legătură între valul de migranți și terorism, că ar trebui să presupunem că valul de migranți nu cuprinde jihadiști potențiali’, a declarat șeful statului ceh în cadrul unei întâlniri cu comandamentul armatei.
‘Pericolul se apropie de frontierele noastre’. Chiar dacă ‘nu putem, bineînțeles, să le estimăm numărul, unii dintre ei au luat parte la atacurile de la Paris’ în 13 noiembrie, soldate cu cel puțin 130 de morți, a adăugat el.
Președintele ceh—de stânga, în vârstă de 71 de ani — a citat din nou rapoarte ale serviciilor de informații care arată că unii jihadiști au utilizat Republica Cehă ca poartă de intrare în UE.
Săptămâna trecută, Milos Zeman participase la o adunare antiimigrație și antiislam organizată la Praga de o mișcare xenofobă, în compania unor politicieni de extremă dreaptă și a unei unități paramilitare.
Cunoscut deja pentru unele declarații controversate, el a acuzat islamul că este ‘o cultură a asasinilor și a urii religioase’.
La rândul său, premierul ceh Bohuslav Sobotka l-a criticat vehement pe președinte, indicând că acesta nu ar fi trebuit să participe la ‘reuniunea unei secte xenofobe’.
Aproape 70 % dintre cehi se opun intrării migranților și refugiaților în țara lor, potrivit unui sondaj recent.