Adi Cristi
Adi Cristi

SALTĂ PARTIDUL CĂ SE UDĂ ALIANȚA

 

Adi Cristi

Adi Cristi

Partidele politice, atâtea câte au mai rămas valide, cu imaginea mai mult sau mai puțin șifonată, se pregătesc intens pentru startul în anul electoral 2016.  Strategia deja tradițională a acestor pregătiri respectă cu precădere acțiunile pompierilor chemați la datorie. Se dă alarma și bravii pompieri ai țării se aruncă în flăcări după proceduri bine exersate, insistând pe lecția punct ochit- punct lovit, astfel încât pagubele să fie minime, maximizându-se viețile omeneşti și bunurile materiale salvate.

PSD și PNL au sărit aproape instantaneu să-și stingă focurile descoperite de huiduielile străzii în zona corupților de partid și de stat. Astfel, fiecare partid și-au redactat propriile coduri etice, după care un membri de partid să fie promovat în ierarhia funcțiilor politice, dar și a listelor de candidaţi, atât pentru locale, cât și pentru alegerile parlamentare.

Cu siguranţă că, tot la nivel central, se va modela conducerea partidelor, respectându-se aceleași principii anunțate a fi axiomatice, fără a se demonstra ceva în contrazicerea textelor, unele chiar absurde, care încurajează pe fond stabilirea vinovățiilor apriorice, înainte ca să existe o decizie definitivă a unei instanțe de judecată, singura care are dreptul de a anula prezumția de nevinovăție. Această prezumție de nevinovăție  apără individul de tot felul de jocuri exterioare intereselor lui, ferindu-l de orice altă abatere, mașinațiune, atacuri sub centură, oferindu-i împricinatului drepturile și libertățile cetățenești de care se bucură inclusiv anchetatorii săi.

Partidele politice, de tip UNPR, care se încăpățânează să poarte o haină politică mult mai grea decât greutatea corpului lor, sunt puse cu picioarele pe pământ de inevitabila confruntare în spațiul alegerilor electorale, spațiul încă stăpânit de limita minimă de 5%, peste care există viață politică parlamentară. Astfel, întors dintr-o vacanță limpezitoare din Dubai, generalul de armată Gabriel Oprea și-a adunat partidul pentru a stabili care le va fi drumul într-o nouă expunere la urne. Soluțiile identificate nu au putut fi mau mult decât două. Vor merge pe cont propriu sau vor merge pe aceleași liste cu PSD, vechiul său aliat la astfel de treceri peste nivel. Ideea de a merge ”pe cont propriu” rămâne un vis erotic greu de liniștit, plin de farmece și de tensiuni emoționale profunde, dar care nu are încă substanța de a se materializa în ceva real, palpabil, chiar dacă toți cei adunați l-au găsit a fi numai bun de visat și de înfăptuit. Generalul de armată a mai lansat o provocare, amintindu-le exaltaților săi colegi că mai există calea bătută a listelor PSD, acolo unde s-ar mai găsi câteva locuri eligibile și pentru oamenii vulturului, cei care s-au obișnuit să se îngrijească de siguranța națională, atunci când aceasta o cere!

Este adevărat că o astfel de variantă nu poate fi decât acaparatoare, atâta timp cât s-a demonstrat în fizic că cine merge cu PSD merge doar la câștig, totul e să nu existe vagi urme de trădare, așa cum au existat într-o anume vreme cu umaiștii lui Dan Voiculescu, deveniți mai apoi conservatori. Atunci, profesorul prins între ușile de la Cotroceni de Traian Băsescu, și-a motivat trădarea prin nevoile pe care interesul național i le-a dictat, uitând că a ajuns în postura de a fi capacitat în mijlocul scenariilor tenebre, pentru că a trecut apa cea mare a alegerilor parlamentare în spatele PSD, amintindu-ne de Păcală care striga din sac, de sub cărți, către popă: ”Saltă sacul, că se udă Evanghelia, părinte”! De această dată, generalul de armată, are de partea sa o atitudine exemplară, cel puțin în ceea ce privește respectul față de partenerii de coaliției, cu care a reușit să meargă până la capăt, chiar dacă, pe buza prăpastiei, a preferat să-l arunce pe Victor Ponta la lupi, salvându-şi astfel pielea.

Gestul pe care a fost nevoit primul ministru să-l facă, pentru a ieși cu fața curată din înfundătura în care a nimerit, cu ajutorul nemijlocit al prietenului său Gabi Oprea, a desființat înțelegerea dintre Victor Ponta și UNPR, aceea a susținerii politice a guvernului alianţei PSD-ALDE-UNPR . Astăzi, crede generalul de armată, este o nouă zi, o nouă alianţă, un nou răsărit, o nouă șansă de a râde în nas celor care sunt împotriva PSD și a sacului cu care ei, cei din UNPR, vor mai trece o dată apa cea mare a alegerilor anului 2016. Evident că de acolo sus, din spatele PSD, s-ar putea ca orizontul să capete cu totul alte dimensiuni să nu mai fie o linie orizontală, ci pur și simplu să se curbeze ca o cocoașă de om gârbovit, atenționat mai tot timpul: ”Saltă partidul că se udă alinața, dragă Liviule Dragnea”!