Salah Abdeslam le-a mărturisit unor complici că a participat în mod direct la atentatele din Paris

Belgianul Salah Abdeslam, pe numele căruia a fost emis un ordin de căutare și reținere pentru presupusa sa implicare în atentatele jihadiste din noiembrie de la Paris, ar fi mărturisit celor doi complici care l-au ajutat să fugă că a participat în mod direct la uciderea a 130 de persoane, a informat miercuri cotidianul Le Parisien, citat de EFE. ‘A spus că se afla într-o mașină și că a folosit un Kalașnikov pentru a ucide oameni’, a relatat una dintre cele două persoane, ambele arestate și acuzate de ‘asasinat terorist și participare la activitățile unei organizații teroriste’.
Abdeslam ar fi adăugat că a lăsat intenționat în mașina abandonată documentele de identitate ale fratelui său Brahim, care a făcut parte din așa-numit ‘comando al teraselor’, ca să fie cunoscut de întreaga lume. Martorul a mai povestit că, în timpul călătoriei pe care a făcut-o cu acesta către Belgia, Abdeslam era agitat, spunea că vrea să răzbune moartea fratelui său și era convins că francezii îl vor tortura dacă vor reuși să-l captureze.
Belgianul ar fi cumpărat haine dintr-un supermarket ca să se schimbe, ar făcut rost de un nou celular și s-ar fi tuns scurt, după care ar fi încercat să se vopsească într-o frizerie care nu oferea însă un astfel de serviciu. Abdeslam a vrut să evite cartierul natal Molenbeek și le-a cerut complicilor să-l ducă la Schaerbeerk, unde îl aștepta o a treia persoană, moment în care și-a luat adio de la cei doi complici, spunându-le că nu aveau să-l mai vadă niciodată.
Și cotidianul Le Monde a scris miercuri că există noi elemente ale anchetei potrivit cărora Jawad Bendaoud, bărbatul care le-a pus la dispoziție jihadiștilor apartamentul său din cartierul parizian Saint Denis, avea bănuieli în legătură cu aceștia, dar că le-a închiriat casa deoarece avea nevoie de bani. Totuși, în ziua în care forțele de ordine au luat cu asalt apartamentul respectiv, într-o operațiune care a durat șapte ore și în urma căruia au fost uciși trei indivizi, inclusiv presupusul creier al atentatelor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, Bendaoud declarase presei că nu știa cine erau cei cărora le oferise găzduire și susținuse că a făcut o favoare unui prieten.