Grecia nu va accepta să devină „Libanul Europei’, afirmă ministrul elen pentru migrație

Grecia nu va accepta să devină „Libanul Europei”, a declarat ministrul elen al politicii migratorii, Yannis Mouzalas, la sosirea joi, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor de interne ai UE consacrată crizei migranților, relatează AFP. „Grecia nu va accepta să devină Libanul Europei, un depozit de suflete, chiar dacă acest lucru s-ar face cu fonduri semnificative” europene, a afirmat Mouzalas înainte de o reuniune ministerială privind gestionarea europeană a crizei migratorii.
În condițiile în care deciziile unilaterale s-au înmulțit, în special din partea țărilor care se află pe ruta Balcanilor, provocând un blocaj în Grecia, în prezent planează amenințarea unei „crize umanitare”, au avertizat Consiliul European și Comisia Europeană.
„Un număr mare (de participanți la reuniune) vor încerca să discute modul de a gestiona o criză umanitară în Grecia, criză pe care chiar ei au intenția să o creeze”, a mai spus Mouzalas.
„Grecia nu va accepta acțiuni unilaterale. Grecia poate recurge și ea la acțiuni unilaterale”, a avertizat el.
Peste 102.000 de migranți veniți din Turcia au ajuns în Grecia de la începutul lunii ianuarie prin Marea Egee, conform Organizației Internaționale pentru Migranți (OIM). Libanul se confruntă cu un aflux masiv de refugiați sirieni, care reprezintă acum un sfert din populația sa de patru milioane de locuitori. Mai mult de două treimi dintre refugiații sirieni trăiesc în Liban în „sărăcie extremă”, potrivit ONU.