Adi Cristi
Adi Cristi

SOLUȚIA SALVATOARE AMERICANĂ

Americanii dau peste margini, asemenea unei halbe în care berea nu mai încape, din cauza spumei abundente. Din nou vine un nene de acolo, din biroul Ambasadorului SUA la București și încearcă să ne tragă de urechi, să ne pună la colț, să ne comande: ”La colț, cu mâinile ridicate!”

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, nu poate să nu rămână indiferent față de un scandal care a împărțit clasa politică în pro și contra Antena 3, când de fapt o astfel de scindare poate fi considerată nu doar periculoasă, cât mai ales nefericită, atâta timp cât, toți strigă ca din gură de șarpe: ”Libertate! Libertate!

Excelența Sa, Hans Klemm, vrea și el să își audă vocea și să-și cunoască ideile, înainte de a le gândi cu neuronii săi personali. A preferat să ”importe” de la alții, din grupul de prietenie băsescian România-America, posibila explicație dată de cei care se bucură ca la nuntă de situația incomodă în care a ajuns o televiziune, de oriunde s-ar afla ea, din America, România sau din orice altă țară în care democrația se află la ea acasă. Atacul de orice natură a unei instituții de presă trebuie condamnat și nu încurajat, așa cum o decizie a unei instanței de judecată trebuire respectată.

Or, în cazul Antenelor nu poate fi vorba de încălcarea unei hotărâri judecătorești sau de o incomodare privind aplicarea acesteia, atât timp cât de un an clădirile aflate în discuție au trecut în proprietatea statului din proprietatea lui Dan Voiculescu, infractorul condamnat la 10 ani de pușcărie și la confiscarea unor bunuri, printre care și aceste clădiri.

E.S. Hans Klemm, fără a-l întreba cineva ceva, dar mai ales fără a întreba el pe cineva despre acest caz, se trezește să declare, de la înălțimea funcției sale de diplomat într-o țară care are un parteneriat strategic cu SUA, o tâmpenie. Termenul l-am acordat cu limbajul lipsit de diplomație al diplomatului a cărei identitate am declinat-o mai sus. „Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş, că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român„.

În primul rând, nu este vorba de ”punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri”, atâta timp cât statul a intrat în proprietatea acestora încă din anul 2015. ANAF nu a avut nici pe departe această misiune caducă, el năvălind cu zece mașini la sediul Trustului Intact pentru a lăsa niște citații prin care Antenele au fost somate să se mute din clădirile ajunse în proprietatea statului, în termen de cinci zile (sic!). Ne aflăm în situația valorificării bunurilor statului și nu a intrării în posesia lor. Mai mult, tot Hans Klemm continuă să se joace cu ”errare humanum est”, condamnând în spiritul cel mai pur comunist o altă tâmpenie: ” bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român”. Se pare că o voce suavă de bidon turtit (mă refeream la vocea Monicăi Macovei) i-ar fi dictat Excelenței Sale această inexactitate, când de fapt, realitatea nu regăsește clădirile în cauză decât în gestul cumpărării de bună credință, ele nefăcând parte din inventarul privatizării Institutului de Cercetări Agricole, deci nu avea cum să existe bănuiala de furtul de la poporul român. Mult mai aproape de astfel de hoții, invocate și dragi lui Herr Hans  Klemm, sunt privatizările făcute în ultimii 26 de ani în România sau contractele cu dedicație (aranjate prin birourile ovale ale lumii) pe care firme și din SUA au luat cu lama de buldozer să guste ”câte puțin”, cum a fost Bechtel, care s-a făcut că ne construiește o autostradă, iar noi românii, la fel de tâmpiți, i-am plătit de parcă a și făcut-o! Față de astfel de furtișaguri de la poporul român ar trebui să ne povestească Excelența Sa, Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, dacă, într-adevăr, vorbim despre un parteneriat strategic între SUA și România, fără ca acesta să fie de fapt un angajament lăsat la îndemâna SUA de a-și face loc atât cât să încapă interesele lor și atât. Despre interesele noastre nu s-a mai vorbit, atâta timp cât nu au mai încăput în pagina agendei SUA. Interesele României…mai târziu, deocamdată să ținem sub observație și tensiune situația din România, mult mai aproape de o zonă de conflict decât de pericolul ca Antenele să nu mai emită! Și, dacă ar fi așa, ce-i atâta scandal? Vom vedea programul acestora pe CNN sau ABC, ar putea găsi soluția salvatoare același Hans Klemm.