Traficanții de migranți acționează în Marea Egee în funcție de poziționarea patrulelor NATO

Traficanții care iau migranți din Turcia pentru a-i trimite în Grecia își schimbă rutele de acțiune pentru a evita navele NATO desfășurate în Marea Egee, iar fluxul migrator către insulele grecești nu a scăzut, potrivit unui comandant de navă, Joerg Klein, relatează joi agenția DPA.Între 20 și 40 de ambarcațiuni traversează încă zilnic marea, adaptându-și ruta în funcție de unde se află cele șapte nave ale NATO, a declarat Klein pentru agenția germană de presă.
”Când suntem la locul potrivit, avem o influență. Dar traficanții dau dovadă de o foarte mare flexibilitate și pot să-și reorienteze operațiunile”, a afirmat comandantul NATO.
În opinia lui Klein, care este căpitanul navei de aprovizionare ”Bonn”, prezența NATO în câteva fâșii izolate de coastă nu va fi suficientă. ”Dacă se încercuiește complet Lesbos, atunci ne putem aștepta ca fluxul de migranți să caute o nouă rută”, a declarat căpitanul Klein, referindu-se la insula grecească aflată la circa 20 km de țărmurile Turciei.
Numărul de migranți care ajung zilnic în Lesbos și în alte insule grecești s-a schimbat foarte puțin de la desfășurarea NATO în Marea Mediterană luna trecută, fiind limitată pentru moment la zona maritimă dintre Lesbos și Turcia.
”Ar fi o idee bună, și aceasta se preconizează, ca NATO să-și extindă activitatea cât mai repede posibil către alte zone de coastă în Marea Egee”, a mai spus Klein.