La Chișinău a fost deschis un Centru de ghidare în carieră

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a inaugurat astăzi Centrul de ghidare în carieră în municipiul Chișinău, proiect finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, informează MOLDPRES.

Beneficiarii Centrului vor fi elevii, tinerii și persoanele care sînt în căutarea unui loc de muncă, în scopul explorării oportunităților pe piața forței de muncă, diversității profesiilor, meseriilor, evaluării propriilor aptitudini și capacități profesionale, precum și ghidării profesionale în vederea integrării socio-economice de succes.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat în cadrul evenimentului că deschiderea unui astfel de centru va permite tinerilor, care sînt afectați de fenomenul șomajului să se încadreze mult mai ușor în rîndurile cetățenilor cu un post stabil de muncă.

”În prezent ministerul elaborează o nouă strategie privind ocuparea forței de muncă, precum și o nouă lege ce vor contribui la prevenirea șomajului în general și în particular printre tineri. Prin astfel de politici, autoritățile vin să sprijine și să integreze tînăra generație pe piața muncii autohtonă. Deschiderea unui astfel de centru este foarte benefică pentru a preveni șomajul și a pregăti activ tinerii și alte categorii social vulnerabile, pentru a fi antrenate în cîmpul muncii”, a afirmat Grigoraș.

La rîndul său, directorul general pentru cooperare la Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Austriei, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, a menționat că buna educație și ghidare a tinerilor, după finalizarea studiilor trebuie să fie prioritară pentru autorități. ”Sperăm că acest centru va reuși să ghideze tinerii în așa fel încît toți să fie încadrați în cîmpul muncii și să poată contribui și ei la prosperarea R. Moldova. Austria va sprijini în continuare proiectele ce vizează în mod special tinerii și integrarea acestora în societate ”, a spus ambasadorul Launsky-Tieffenthal.

Inaugurarea Centrului de ghidare în carieră în municipiul Chișinău este parte a proiectului „Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră”, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Ulterior urmează a fi deschise alte  trei centre regionale ca parte a agențiilor pentru ocuparea forței de muncă ale mun. Chișinău, raioanelor Cahul și Soroca, unde se vor oferi gratuit servicii de orientare profesională, ghidare și proiectare a carierei în regiune.