Strategia de cooperare a Austriei cu R. Moldova pentru perioada 2016-2020 a fost lansată la Chișinău

Strategia bilaterală de cooperare a Republicii Austria cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020 a  fost lansată astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului au fost prezentate obiectivele Strategiei și istoriile de succes de colaborare cu Biroul de coordonare a cooperării pentru dezvoltare al Ambasadei Austriei la Chișinău, informează MOLDPRES.

”Asistența Austriei este una semnificativă și importantă pentru Republica Moldova”, a declarat Secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, în cursul lansării Strategiei. Pînă în prezent, cu suportul asistenței austriece, ”în Moldova s-au realizat peste 34 de proiecte, iar în derulare sînt alte 16”.

„Cifrele prezentate ne vorbesc despre faptul că Austria oferă un suport semnificativ în dezvoltarea economică și socială a țării noastre. Strategia de cooperare a Austriei cu Republica Moldova 2016-2020 vine să continue cadrul normativ existent și strategia dintre statele noastre din 2011-2015, care stă la baza cooperării moldo-austriece în domeniile prioritare. Realizarea obiectivelor noii strategii va contribui esențial la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor și la modernizarea țării noastre”, a menționat Copaci.

Totodată, Secretarul general al Guvernului a remarcat că noul document de cooperare strategică dintre cele două state își propune angajamente ambițioase. „Mă refer la reducerea sărăciei, educația echitabilă cu accent pe instruire și formare profesională, proiecte de infrastructură – apă, mediu și schimbări climaterice.  Spre deosebire de strategia precedentă, actualul document lărgește aria de cooperare bilaterală, avînd o abordare bazată pe drepturile omului ca principiu fundamental în toate domeniile de intervenție”, a adăugat Tudor Copaci.

„V-am considerat mai mult de 10 ani un partener important, urmărim progresul dvs. și vă sîntem alături în continuare”, a  afirmat directorul general pentru cooperare în domeniul dezvoltării la Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Austriei, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal.

Directorul executiv al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Martin Ledolter a subliniat că orice colaborare necesită o strategie. „Această colaborare construiește o echipă care se va concentra pe îmbunătățirea calității vieții mai multor cetățeni moldoveni. Sîntem fermi convinși că un drum economic sigur depinde de implicarea autorităților de aici”, a spus Martin Ledolter.

Expertul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Constantin Mihăilescu, a accentuat că apa, mediul și schimbările climatice sînt o prioritate a Strategiei bilaterale pentru următorii cinci ani, deoarece ”anume aceste componente au un efect cumulativ asupra sănătății oamenilor, nivelului de trai, reducerii sărăciei și asupra dezvoltării durabile a Republicii Moldova”.  Aceste trei priorități corespund politicii de cooperare între Austria și Moldova.