Dragnea: Prin Legea dării în plată am vizat și înțelegerea de către sistemul bancar a unui rol civic

„În primul rând, nu susținem tipul acesta de abordare în care inițiatorul sau inițiatorii, prin vocea dumnealui (Daniel Zamfir, deputat PNL — n.r.), lansează un atac la adresa guvernatorului BNR. În aceste zile, în această perioadă, în această conjunctură, exact asta ne mai trebuie în România să începem un atac la Banca Națională. Pe noi ne-a interesat ca această lege să atingă niște obiective esențiale pentru noi, să fie o lege care să-i ajute pe cei care într-adevăr au probleme, cei care și-au luat credit doar pentru o locuință, pe cei care nu au luat credite de milioane și milioane pentru a-și face locuințe sau alte spații”, a adăugat Liviu Dragnea.

Liderul social-democraților a arătat că PSD a fost de asemenea interesat ca programul „Prima Casă” să nu fie afectat.

„Aceste obiective au fost atinse în sensul acesta, am gestionat discuțiile și în comisii, și în plen. Sunt obiective pe care ni le-am asumat demult (…) și care au fost atinse în final. Forma inițială (a legii — n.r.) era clar că nu mai putea să rămână. De aici încolo, discuții între BNR, inițiatori, parlamentari, alți comentatori ne interesează mai puțin. Este important ca și sistemul bancar să înțeleagă că au și un rol civic. Trebuie să fie interesați de ceea ce se întâmplă în societate și trebuie să fie o relație corectă. În sensul că și firmele, și cetățenii susțin sistemul bancar prin depunerile de acolo, dar și sistemul bancar trebuie să întoarcă această susținere și să nu fie imun atunci când apar fenomene de masă cum se pare că au fost și aici”, a mai declarat Dragnea.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri modificările la proiectul Legii dării în plată, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, cu 207 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere.

Cele mai importante modificări vizează eliminarea din proiectul de lege privind darea în plată a programului „Prima Casă” și ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. O altă modificare prevede că legea se aplică și în cazul persoanelor care au fost executate silit.