Mironescu (PNL): Este exagerat să spui că dl Munteanu a avut vreun discurs fascist, cu tente extremiste

 

Deputatul PNL Răzvan Mironescu consideră exagerată afirmația potrivit căreia candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, ar avea un discurs fascist, cu tente extremiste, arătând că nu există motive obiective ca acesta să nu poată intra în cursa pentru funcția de primar general.”Referitor la solicitările din partea unor ONG-uri care ar dori retragerea candidaturii dlui Munteanu, consider că partidul a luat o decizie foarte bună în legătură cu nominalizarea dlui Marian Munteanu. Nu cred că există niște motive obiective și sustenabile pentru ca dl Munteanu să nu poată fi candidat al PNL pentru această funcție. În mod sigur, domnia sa va semna declarația de integritate propusă de România Curată pe care ne-am asumat-o cu toții. (…) Este dreptul oricui să ceară retragerea sau demisia oricui, dar lucrurile acestea trebuie să aibă și niște chestii concrete”, a spus Mironescu, la Parlament, referitor la cererea mai multor ONG-uri privind retragerea sprijinului de către PNL pentru Marian Munteanu.

El a catalogat drept exagerată afirmația potrivit căreia Munteanu ar avea un discurs fascist, cu tente extremiste.

„Este exagerat, după părerea mea, să spui că dl Marian Munteanu a avut vreodată vreun discurs fascist, cu tente extremiste. În România, odată cu dispariția Partidului România Mare, accentele extremiste ale discursului politic au dispărut din fericire. (…) Nu există extremism decât așa, în situații izolate, cum a fost situația nefericită din Piața Universității, și venite din partea unor persoane absolut izolate, care nu pot da o tentă asupra comportamentului general, cu atât mai puțin o persoană educată cum este dl Marian Munteanu și care acum are o poziție importantă”, a arătat Mironescu.

Mai multe organizații neguvernamentale fac apel la conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Municipiului București, considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice.

„A avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată. Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice și chiar constituționale. Doar cu aceste motive în minte și cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să își expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale și nu numai din societatea românească, cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu”, se arată într-un comunicat al IPP.

Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul Filia, Romani Criss — Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Accept, Euroregional Center for Public Initiatives, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități atrag atenția că prin insistarea cu această candidatură România riscă să intre într-o „spirală izolaționistă, ce poate avea consecințe foarte grave pentru democrația românească”.