Senatorul Ioan Ghișe susține că DNA funcționează ca „stat în stat”

Senatorul Ioan Ghișe, vicepreședintele Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), a declarat, vineri, la Oradea, că DNA funcționează ca „un stat în stat” acuzând această instituție de „imixtiune în lupta politică dintre partide la alegerile locale”.”Noi, în România, avem construit în mod defectuos sistemul de organizare și funcționare al parchetelor. Constituția vorbește despre faptul că procurorii își desfășoară activitatea în condiții de legalitate și imparțialitate sub autoritatea ministrului Justiției. Or, la noi, constatăm că cele două direcții, în mod special DNA, dar și DIICOT funcționează ca stat în stat. Nici măcar sub autoritatea procurorului general, care el și cu parchetele constituie Ministerul Public. La noi, în mod neprincipial și neconstituțional sunt asimilați procurorii magistraților judecători. Putere judecătorească înseamnă instanțele de judecată și nu procurorii”, a precizat Ghișe.

Întrebat în conferință de presă cum comentează prezența lui Călin Popescu Tăriceanu la sediul DNA Brașov, senatorul a răspuns că acest demers „este o agresiune impardonabilă a DNA-ului în lupta politică”.

„Nu trebuie să fii politician sau expert în politică, îți dai seama că ceea se face DNA-ul este o imixtiune în lupta politică dintre partide la alegerile locale. Cei care au constituit conducerea USL, rând pe rând, sunt scoși din scena politică. Fie la modul agresiv, închis, cum este fondatorul USL, profesorul Voiculescu, cel mai mare proces politic din România ultimului sfert de secol, fie altul este trimis în judecată, fostul premier, iar al treilea, ieșit din peisaj, fostul președinte al liberalilor”, a precizat Ghișe.

Potrivit senatorului Ghișe, DNA ar acționa „discreționar și mai ales selectiv”. „Ceea ce s-a petrecut cu primarul Craiovei, doamna Vasilescu, mi se pare impardonabil. Adică vrei să atragi fonduri pentru oraș ca să refaci centrul istoric și vii să spui, tu, DNA, că un primar își face capital de imagine din repararea centrului istoric. Este o abordare absolut politică și discretizează profund sistemul procurorilor”, a arătat Ghișe.

Senatorul este, de asemenea, nemulțumit de faptul că DNA solicită votul parlamentarilor în cazul cererilor de reținere și arestare.

„Mass-media acuză parlamentarii de ce nu dau vot la orice solicitare de reținere și arestare. Prevederile articolului 72 din Constituție arată explicit că în cazul parlamentarilor, cercetarea penală și trimiterea în judecată este liberă. Și sunt atâția colegi parlamentari care au fost trimiși în judecată fără vot în parlament pentru arestare. De ce se insistă de către DNA cu cererea de arestare și din păcate, procurorul general achiesează, pentru fapte vechi de mai mult de 3, 4, 5 sau șapte ani? Este o abordare care, pur și simplu, este implicare în lupta politică. DNA-ul a devenit stat în stat care acum vrea să arbitreze alegerile”, a conchis Ioan Ghișe.