Complicatiile tuberculozei pot fi prevenite prin vaccinare

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă prezentă atât la adult cât și la copii. Tuberculoza copilului este complicat de diagnosticat și tratat deoarece în produsele expectorate de copii se găsesc mai multe forme de bacili, iar un examen al sputei nu este relevant aşa cum este examenul efectuat adulților.
Pentru a nu dezvolta complicații ale tuberculozei, copiii sub doi ani trebuie vaccinați. În cazul nevaccinării se poate ajunge la complicaţii precum meningita tuberculoasă și tuberculoza miliară, forme grave care, dacă sunt diagnosticate târziu, pot fi letale.
Meningita tuberculoasă se poate manifesta cu o simptomatologie nespecifică, precum apatia, lipsa interesului copilului pentru joacă şi prezenţa durerilor de cap și a vărsăturilor. În cazul în care aceste simptome sunt ignorate, se poate ajunge până la intrarea în comă a copilului.
Punerea diagnosticului de meningită tuberculoasă se realizează prin puncția lombară și examinarea lichidului cefalo-rahidian, în prealabil efectuându-se şi o radiografie toracică prin care să se observe eventuale modificări la nivelul plămânilor.
În ceea ce priveşte tratamentul meningitei tuberculoase, acesta trebuie instituit de urgenţă mai ales în situaţiile în care a existat un contact al pacientului cu o persoană cu tuberculoză pulmonară activă sau atunci când nu există o altă etiologie confirmată, potrivit specialiştilor.
În cazul tuberculozei miliare, simptomele sunt brutale, boala manifestându-se prin febră înaltă (peste 39° C), lipsa poftei de mâncare, stare generală alterată, vărsături și diaree. Asociat, copilul poate prezenta şi semne de cianoză (pielea și mucoasele devin albastre-vineții din cauza lipsei de oxigen), dispnee (dificultate în respirație), iar uneori chiar insuficiență respiratorie.
În cazul acestor pacienţi se recomandă efectuarea unei radiografii toracice postero-anterioareprin care se poate observa aspectul tipic de miliară a plămânului (prezenţa de opacităţi mici şi numeroase).
Diagnosticul în tuberculoza miliară se face frecvent pe baza suspiciunii clinice a faptului că acel copil a venit în contact cu un alt pacient cu tuberculoză pulmonară activă.
Astfel de complicaţii ale tuberculozei pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinul BCG este recomandat a se face chiar de la naştere, mai ales în ţările cu o prevalență ridicată a tuberculozei.
Vaccinul BCG se administrează la nou-născuţi începând de la vârsta de 4 zile şi până la vârsta de 2 luni, precum şi la copiii între 5 şi 10 luni, care nu prezintă cicatrice vaccinală sau care prezintă o cicatrice vaccinală sub 3 mm, fără o testare tuberculinică în prealabil.

Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), acoperirea vaccinală în România în anul 2015 pentru vaccinul BCG a fost de 94.9%, aproape de recomandarea de 95% a OMS.