Pneumococul, responsabil de aparitia mai multor tipuri de infectii

 

Pneumococul (Streptococcus pneumoniae) este responsabil de apariția unor infecții pneumococice, studiile arătând că există mai mult de 90 de tipuri de pneumococi care contribuie la dezvoltarea unor infecții alte plămânilor (de exemplu pneumonia pneumococică), dar și la infecții ale sângelui (septicemie), infecții ale membranei care acoperă creierul și măduva spinării (meningita pneumococică) sau la infecții ale urechii medii (otita medie).

 

Infecțiile pneumococice apar, de regulă, la persoanele peste 65 de ani, la adulții care au și alte boli asociate, la fumători, adulții cu astm sau persoanele cu un sistem imunitar scăzut, dar şi la copii.

 

În ceea ce priveşte simptomatologia, persoanele cu pneumonie pneumococică prezintă cel mai adesea manifestări precum: febră, tuse, pauze în respirație și dureri în piept. Simptomele meningitei pneumococice includ rigiditatea gâtului, febra, confuzia și dezorientarea, precum și sensibilitatea la lumină (sau fotofobia). În cazul septicemiei cauzate de pneumococ, pacienții pot prezenta febră, frisoane, dureri articulare și scăderea capacității senzoriale. Otita medie cauzată de pneumococ este decelată prin dureri în ureche, timpan inflamat, care uneori se asociază cu insomnie, iritabilitate și febră.

 

În multe dintre cazuri, unele tulpini streptococice pot dezvolta rezistență la medicamentele utilizate în terapie, fapt care îngreunează tratarea pacienților cu infecții pneumococice. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile pneumococice pot determina apariţia unor probleme de sănătate pe termen lung, precum: leziuni ale creierului, surditate sau pierderea membrelor, iar în timp aceste infecții pot fi letale, conform www.vaccines.gov .

 

Cu toate acestea, bolile pneumococice pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea se face prin  vaccinul pneumococic conjugat (PCV13)  – destinat tuturor sugarilor și copiilor, precum și adulților cu vârsta peste 19 ani care sunt la risc – și prin vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) – destinat tuturor adulților cu vârsta peste 65 de ani, dar și copiilor cu vârsta peste 2 ani și cu risc crescut de boală pneumococică. Potrivit www.vaccines.gov, PCV13 oferă protecție împotriva a 13 tipuri de pneumococi – printre care se află și tipul de pneumococ ce determină pneumonie -, iar PPSV23 protejează contra a 23 de tipuri de streptococi. Ambele vaccinuri apără contra meningitei pneumococice şi septicemiei.

 

În ceea ce priveşte administrarea celor două vaccinuri, PCV13 se recomandă a se da în 4 doze, câte o doză la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni și între 12-15 luni de la naștere. De asemenea, acest vaccin se recomandă și adulților care nu au fost imunizați anterior cu acest tip de vaccin. O doză de PPSV23 se poate administra după 6-12 luni după doza de PCV13.

 

În ceeea ce priveşte România, specialiștii susțin că în țara noastră copiii prezintă tulpini de pneumococ rezistente la macrolide și chiar tetracicline sau betalactaminele, făcând dificil de ameliorat simptomele sau de eliminat un pneumococ.