Muhuleț: La alegerile locale vor fi în secțiile de votare 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezenței la urne

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat, vineri, aplicația informatică pe baza căreia se va face desemnarea operatorilor de calculator la secțiile de votare pentru alegerile locale.

Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a informat, într-o conferință de presă, că vor fi aproximativ 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezenței la urne și de prevenire a votului ilegal.

Muhuleț a declarat că în luna ianuarie a fost demarată campania de recrutare a operatorilor de calculator. Au fost organizate sesiuni de recrutare, traininguri pentru testarea capacităților tehnice IT, fiind puse la dispoziție o platformă și un clip de promovare a acestui proiect, a precizat el.

„În acest moment am reușit să recrutăm un număr suficient de persoane pentru a acoperi toate cele aproximativ 18.600 de secții de votare ce vor fi organizate la alegerile locale. Avem un număr de localități unde necesarul nu a fost atins, dar legea ne permite să mutăm operatorii dintr-o localitate într-alta și, în această perspectivă, sperăm să nu fie probleme. (…) Acum prezentăm aplicația pe baza căreia vom face tragerea la sorți a operatorilor de calculator, vom face repartiția computerizată pe secții de votare pe data de 5 mai”, a explicat Muhuleț.

El a arătat că fiecare secție de votare va avea câte un operator de calculator. Dacă sunt secții în care va fi afluență mai mare de alegători, va putea fi alocat și un al doilea operator.

„Numărul total de operatori de calculator pe care intenționăm să-i utilizăm la aceste alegeri sunt numărul total al secțiilor de votare de 18.616 plus 20%, deci aproximativ 23.000 de persoane vor fi implicate la nivel național”, a adăugat Muhuleț.

Potrivit acestuia, operatorii de calculator în secțiile de votare vor fi extremitățile sistemului informatic de monitorizare a prezenței și de prevenire a votului ilegal.

„Acest sistem va facilita verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale și va agrega date statistice privind prezența la vot. (…) Pe baza sistemului de monitorizare a prezenței la vot a fiecărui alegător nu vom mai discuta de vot ilegal, turism electoral”, a susținut Muhuleț.

El a spus că operatorii de calculator vor fi plătiți timp de cinci zile cu 85 lei/zi, impozabili, sumă stabilită prin Hotărâre de Guvern.

„Rolul operatorului este să preia actul de identitate, să-l scaneze, să comunice președintelui secției de votare mesajul pe care l-a primit, că vă regăsiți în lista electorală a secției de votare la care v-ați prezentat sau că sunteți în ipostaza de a mai fi votat cineva în locul dumneavoastră, de a nu avea vârsta împlinită pentru a vota, de a avea drepturile suspendate și atunci mesajele acestea sunt tratate de președintele secției de votare, înștiințând organele de poliție, refuzând să permită accesul la vot”, a explicat Muhuleț.

„În cadrul aplicației se va face o desemnare automată, pe baza opțiunii persoanelor în localitatea și județul în care aceștia doresc să fie desemnați, precum și pe baza nivelului de cunoștințe de operare de calculator. Desemnarea se va face la nivelul fiecărui județ prin selectarea aleatorie din lista de persoane admise la nivelul județului, pe baza opțiunii exprimate de acestea”, a arătat și directorul Direcției de informatică Adrian Dragomir.