Filmul ‘Aferim!’ în regia Radu Jude – nouă nominalizări la Premiile UCIN

Filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a primit nouă nominalizări la Gala Premiilor UCIN, pelicula intrând în competiția pentru Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România, dar și pentru Premiul special al juriului.

Potrivit site-ului UCIN, pe locul următor, ca număr de nominalizări, se află filmul lui Dan Chișu, „București NonStop”, care a primit șapte nominalizări, printre cele mai importante aflându-se cea pentru Trofeul UCIN, pentru regie și pentru scenariu.

* La categoria Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România nominalizate au fost peliculele „București NonStop”, regia Dan Chișu, „De ce eu?”, regia Tudor Giurgiu, și „Aferim!”, regia Radu Jude.

* Pentru Premiul special al juriului au fost nominalizate filmele „Aferim!”, regia Radu Jude, și „Autoportretul unei fete cuminți”, regia Ana Lungu, precum și seria TV „Dreptul la memorie. Argumente pentru înființarea unui muzeu al comunismului în România, la București”, regia: Ruxandra Țuchel, Cristina Rădulescu, Roxana Chiriță.

* Pentru distincția Cea mai bună regie în cursă intră Corneliu Porumboiu cu filmul „Comoara”, Dan Chișu cu „București NonStop” și Tudor Giurgiu — „De ce eu?”.

* Câștigătorul premiului pentru cel mai bun scenariu va fi ales dintre Tudor Giurgiu și Loredana Novak pentru filmul „De ce eu?”, Dan Chișu pentru filmul „București NonStop” și Radu Jude și Florin Lăzărescu pentru filmul „Aferim!”.

* La categoria cea mai bună interpretare feminină au fost nominalizate Rodica Lazăr pentru rolul Mariana din filmul „Carmen”, Ioana Flora pentru rolul din filmul „Scor Alb” și Hilda Peter pentru rolul Cristina din filmul „Box”, iar pentru interpretare masculină nominalizați au fost Toma Cuzin pentru rolul Costi, din filmul „Comoara”, Emilian Oprea pentru rolul Cristian Panduru din filmul „De ce eu?” și Teodor Corban pentru rolul Costandin, din filmul „Aferim!”.

* Pentru cea mai bună interpretare feminină în rol secundar au fost nominalizate Ioana Flora pentru rolul Paula, din filmul „Acasă la tata”, Olimpia Melinte pentru rolul Jenny, din filmul „București NonStop”, și Andreea Vasile pentru rolul Dora, din filmul „De ce eu?”, în timp ce la categoria interpretare masculină, rol secundar, au fost nominalizați Alexandru Potocean pentru rolul Sifon, din filmul „Nu există-n lumea asta”, Andi Vasluianu pentru rolul Petrică, din filmul „Acasă la tata”, și Gheorghe Ifrim pentru rolul Achim, filmul „București NonStop”.

* La categoria Cea mai bună imagine au fost nominalizați Marius Panduru pentru imaginea filmului „Aferim!”, Daniel Kosuth — „Lumea e a mea” și Viorel Sergovici jr. — „Poveste de dragoste”.

* Câștigătorul premiului pentru Cea mai bună scenografie va fi ales dintre Augustina Stanciu pentru filmul „Aferim!”, Cristian Niculescu și Andrea Szelyes, pentru filmul „De ce eu?”, și Mihnea Mihăilescu pentru „Dopul scuză mijloacele”.

* La categoria Cele mai bune costume, nominalizări au primit Ana Ioneci pentru filmul „Dopul scuză mijloacele”, Dana Păpăruz pentru filmul „Aferim!” și Oana Păunescu pentru „Live”.

* Nominalizări la Premiul pentru cel mai bun montaj au primit Dana Bunescu, pentru filmul „Carmen”, Cătălin Cristuțiu pentru filmul „Aferim!” și Tudor Pojoni pentru „București NonStop”, iar la categoria Cel mai bun machiaj au fost nominalizați Bianca Boeroiu și Astrid Weber pentru filmul „Box”, Petya Simeonova și Bianca Boeroiu pentru filmul „Aferim!” și Dana Roșeanu pentru „Carmen”.

* Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră va fi disputat de Cristian Tarnovețchi, pentru filmul „București NonStop”, Andre Rigaut și Matthias Lempert pentru filmul „Box” și Florin Tăbăcaru pentru „Acasă la tata”, iar nominalizări pentru Cea mai bună muzică originală au primit Cristian Lolea pentru filmul „Carmen”, Alexander Bălănescu pentru „Muntele magic” și Marius Leftărache pentru „Cel ales”.

* La categoria scurtmetraj de ficțiune au fost nominalizați Mihai Ionescu pentru filmul „Dopul scuză mijloacele”, Andrei Crețulescu pentru filmul „Ramona” și Andreea Vălean pentru „Nu există-n lumea asta”.

* Pentru categoria film documentar de lungmetraj au fost nominalizați Anca Damian pentru filmul „Muntele Magic”, Alexandru Solomon pentru filmul „România: patru patrii” și Oana Giurgiu pentru „Aliyah DaDa”, iar pentru film documentar de scurtmetraj au fost nominalizați Claudiu Mitcu pentru filmul „Rețeaua”, Marian Voicu pentru „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși” și Violeta Gorgos pentru „Lume, ia-mă în brațe, eu vin”.

* Nominalizări la categoria film de animație au primit Matei Branea pentru filmul „Omulan!”, Ion Octavian Frecea pentru filmul „Colinda” și Ștefan Scărlătescu și Andrei Scărlătescu pentru filmul „Recunoștință”.

* Pentru film documentar de televiziune au fost nominalizați Andreea Știliuc pentru filmul „Parisul lui Matei” și Violeta Gorgos pentru filmul „Lume ia-mă în brațe, eu vin”, precum și seria „Dreptul la memorie. Argumente pentru înființarea unui muzeu al comunismului în România, la București”, regia Ruxandra Țuchel, Cristina Rădulescu, Roxana Chiriță.

* Pentru categoria Cea mai bună cascadorie au fost nominalizați Mihaela Oros și Răzvan Gheorghiu în filmul „Scorpion King IV”, Gabriel Burlacu și Valentin Vasilescu în serialul „Umbre”, episodul 7, și Deliu Ionescu și Valentin Vasilescu în filmul „Bon voyage”.

* La categoria Opera Prima au fost nominalizate filmele „Carmen”, regia Doru Nițescu, „Acasă la tata”, regia Andrei Cohn, și „Lumea e a mea”, regia Nicolae Constantin Tănase.

În cadrul galei se vor acorda, ca și la edițiile anterioare, premiile academice, de excelență, ale președintelui UCIN și premiile speciale.

Distincțiile naționale ale Uniunii Cineaștilor se acordă pentru producțiile cinematografice românești sau cu finanțare majoritar românească ce au avut premiera în anul 2015.

Gala Premiilor Naționale UCIN va avea loc pe 16 mai, informează organizatorii.

Începând din 1971, cele mai bune producții cinematografice sunt recompensate anual de Uniunea Cineaștilor din România.